25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Zdravlje

Rezultati istraživanja: Građani Sandžaka smatraju da nadležni nisu iznosili tačne podatke o broju zaraženih i umrlih tokom pandemije u Novom Pazaru

Više od 90 posto anketiranih, građana Sandžaka, smatra da nadležni nisu iznosili tačne podatke o broju zaraženih i umrlih tokom pandemije u Novom Pazaru, pokazuju posljednji rezultati istraživanja “Uzroci i posljedice vanrednog stanja” koje u okviru projekta “Urgentna podrška za monitoring rada institucija, zagovaranje i informisanje građana u vezi sa pandemijom Covid-19” sprovode Udruženje Svetionik, Fondacija Front, mediji TAKT i Televizija Connect.

“Prošlo je godinu dana od velikog talasa korona pandemije koji je zahvatio cijelu Srbiju, a koji se najviše, u jednom trenutku, osjetio u Novom Pazaru. Smatramo da je analiza tog, ali i svake vanredne situacije važna za napredak zajednice”, objavio je TAKT.

Rezultati ankete koju su građani Sandžaka imali priliku da anonimno popune pokazuju da građani za veliku smrtnost najviše odgovorne smatraju političare sa 32,6 procenta, zatim upravu zdravstvene ustanove (29,1), građane (11,9), nikog (10,5), lokalnu samoupravu (8,8), sve navedeno (7,1).

Samo 4,5 upitanim je zadovoljno reakcijom lokalnih političara povodom pandemije kovid.

Na pitanje da li su građani pravovremeno i potpuno bili obavještavani o situaciji u gradu i zdravstvenim ustanovama tokom pandemije u Novom Pazaru, čak 80,06 ispitanih je odgovorilo da nisu.

Ovo istraživanje je pokazalo da apsolutna većan građani misli da rad novopazarske bolnice nije bio dovoljno transparentan.

Reeakcijom i radom Regionalnog kovid centra Novi Pazar u jeku pandemije 2020. godine zadovoljno je 12,9 posto građana.

Reeakcijom i radom lokalne samouprave tokom kovid pandemije nije zadovoljno 67,9 anketiranih.

Skoro isti stav imaju na pitanje “Da li je rad lokalne samouprave dovoljno transparentan?” kao i na upit “Da li ste zadovoljni reakcijom zdravstvenih ustanova u Novom Pazaru tokom pandemije?”

Ova anketa pokazuje da su se građani o kovid pandemiji najviše informisali preko društvenih mreža (60 posto), zatim internet portala (20,6), televizije (18,7) i dnevnih novina (8,7).


Po mišljenju više od polovine građana dijaspora se pokazala kao najboja tokom pandemije, zatim slijede udruženja građana i pojedinci, dok je lokalna samouprava na posljednjem mjestu.

Takođe, više od polovice ispitanih ima mišljenje da zdravstvene ustanove u Novom Pazaru sada nisu dovoljno opremljene u slučaju izbijanja vanredne situacije, poput kovid pandemije.

Anketa je nastala u okviru projekta “Urgentna podrška za monitoring rada institucija, zagovaranje i informisanje građana u vezi sa pandemijom Covid-19” koji je dobio podršku projekta Vlade Švajcerske “Zajedno za aktivno građansko društvo ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Mišljenje koje je izneto u ovoj anketi je mišljenje građana koji su popunili anketu (402 osobe) i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa, Građanskih inicijativa ili udruženja koji učestvuju u realizaciji.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: