24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Tutin

Ministarstvo odbrane Republike Srbije: Vojska Srbije je vojska svih građana

Povodom izjave predsjednika opštine Tutin Saliha Hota, koji je “izrazio nezadovoljstvo, neslaganje i zabrinutost odlukom Vojske Srbije da od 1. do 10. oktobra izvede vojnu vježbu na Privremenom poligonu Pešter”, Ministarstvo odbrane saopštava da je Vojska Srbije (VS) vojska svih građana i da podjednako brine o bezbejdnosti teritorije i stanovništva svakog dijela Srbije.

“To je na najbolji način potvrđeno angažovanjem vojnih lekara tokom pandemije korona virusa i formiranjem kovid bolnice u Novom Pazaru u kojoj je liječeno stanovništvo opština Novi Pazar, Sjenica i Tutin, ne pitajući ko je koje nacionalnosti ili vjeroispovjesti. To je potvrđeno i dosadašnjim brojnim aktivnostima civilno-vojne saradnje i pomoći stanovništvu tog područja, bilo da je riječ o čišćenju snježnih nanosa tokom zime, više puta izvedenoj akciji ‘Lekar na selu’ ili nedavnoj posjeti osnovnim školama u selima Raždaginje i Karajukića Bunari gdje su učenicima i nastavnicima uručene knjige na poklon, zaštitna oprema protiv virusne infekcije Kovid-19 i održana predavanja o postupanju u slučaju pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava”, navodi se u reagiranju Ministarstva odbrane povodom saopštenja za javnost predsjednika Opštine Tutin Saliha Hota.

Dodaje se da su predstavnici Vojske Srbije imali susrete sa predstavnicima lokalne samouprave u tom kraju na kojima je razgovarano o predstojećoj vježbi i potrebi upoznavanja stanovništva sa mjerama predostrožnosti tokom trajanja vježbe.

“Naglašeno je da će Vojska Srbije nadoknaditi svu eventualnu štetu pričinjenu na lokaciji izvođenja vježbe. Ističemo da nema razloga ni za kakav strah ili nepovjerenje prema Vojsci, o čemu se govori u izjavi predsjednika tutinske opštine, kojom se stanovništvo samo nepotrebno uznemirava. Vježba je redovna aktivnost Vojske Srbije na Privremenom poligonu Pešter, ni prva ni poslednja na toj lokaciji”, ističu iz Ministarstva.

U reagiranju se poručuje da je Vojska Srbije, kao i uvijek, preduzela sve mjere bezbjednosti da združena taktička vježba sa bojevim gađanjem “Sadejstvo 2020” protekne prema planu.

Snews je juče objavio saopštenje za javnost predsjednika Opštine Tutin Saliha Hota u kojem je on u ime građana te opštine izrazio nezadovoljstvo, neslaganje i zabrinutost zbog najavljene vojne vježbe Vojske Srbije na Pešteru.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: