16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Tutin

Hot izrazio nezadovoljstvo, neslaganje i zabrinutost zbog vojne vježbe na Pešteru

Predsjednik opštine Tutin Salih Hot je u ime građana te opštine izrazio nezadovoljstvo, neslaganje i zabrinutost odlukom Vojske Srbije da od 1. do 10. oktobra izvede vojnu vježbu na Privremenom poligonu Pešter.

“Ističem da zbog toga što na ovom području žive Bošnjaci kao manjinski narod, a zbog svih dešavanja iz bliske prošlosti, ovu vojnu aktivnost ne treba izvoditi na planiranoj lokaciji. Napominjem i da je kod mještana pešterskih sela još uvijek prisutan strah i nepovjerenje u vojsku zbog dešavanja iz devedesetih godina prošlog vijeka”, naveo je Hot u obraćanju javnosti.

Kako je naglasio ovome treba dodati i uznemirenost i strah građana zbog čestih incidenata prilikom izvođenja vojnih aktivnosti, kao što je nedavni pad vojnog aviona u regionu Malog Zvornika.

Prema riječima Hota lokalna uprava Tutina je sa održavanjem ove vježbe od strane Vojske Srbije upoznata svega dva dana prije njenog otpočinjanja, što je, kako je ukazao, kratak period za pripremu stanovništva za takve aktivnosti.

“Obzirom da ova vojna vježba započinje sutra, u ime tutinske lokalne samouprave pozivam mještane pešterskih sela da tokom njenog trajanja, do 10. oktobra ne prilaze Poligonu obilježenom crvenim zastavicama i natpisima i ne izvode stoku na ispašu na tom području.Pozivam stanovništvo da se u cilju očuvanja bezbjednosti i života ljudi, strogo pridržava propisanih mjera. Ukoliko po završetku vježbe, nakon 10. oktobra na tom području pronađu neekslodirana ubojna sredstva, mještani su dužni o tome odmah obavijestiti policiju. Napominjem da svu odgovornost za bezbijednost ljudi i imovine,kao i sve eventualne incidente tokom trajanja najavljene vojne vježbe snosi Vojska Srbije”, istakao je Hot u saopštenju za javnost.

Srbijanski zvaničnici su najavili da će Vojske Srbije na Pešteru održati združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem “Sadejstvo 2020”.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, najavljujući ovu veliku vojnu vježbu, rekao da sve što leti mora i da gađa.

“To je maksima i videćete prvi put sve helikoptere naoružane, sve migove naoružane, biće svi orlovi i galebovi naoružani, naš PVO će biti naoružan. Videćete jednu silu, jednu srpsku silu koju niste mogli da vidite od vremena JNA i baš smo ponosni na to”, poručio je srbijanski ministar odbrane.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: