27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Misija ODHIR za posmatranje izbora u Srbiji u posjeti BNV-u

Predstavnici ODHIR Misije OSCE-a za posmatranje predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, Vibeke Sorum i Christoph Wiedemann posjetili su Bošnjačko nacionalno vijeće i sastali se sa predsjednicom Vijeća Jasminom Curić.

Predsjednica Vijeća upoznala je predstavnike ODHIR sa trenutnom društvenom, političkom i ekonomskom situacijom u Sandžaku, kao i sa izazovima sa kojima se susreću Bošnjaci u Srbiji i konkretnim prijedlozima Bošnjačkog nacionalnog vijeća za njihovo rješavanje, te istakla da bošnjačke stranke ne mogu samostalno raditi na rješavanju pitanja od opšteg značaja za Bošnjake, novode iz BNV-a.

„Bošnjačke stranke imaju ljudsku, nacionalnu i političku obavezu da se udruže na pitanjima od opšteg značaja, jer bošnjački narod nema nikakve koristi od rezultata koje su stranke pojedinačno postigle zato što nijedna od stranaka samostalno nema ni legaliteta ni legitimiteta da riješi najvažnija bošnjačka nacionalna pitanja“, kazala je predsjednica Vijeća.

OEBS-ovu Kancelariju za Demokratske Insitucije i ljudska prava (ODIHR) vodi Douglas Wake i čini je tim od 15 međunarodnih eksperata sa sjedištem u Beogradu, kao i 27 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni na teritoriji Srbije, počev od 4. marta, 2022.

Predstavnici ODIHR upoznali su predstavnike Vijeća sa mandatom misije su istakli da će posmatrači  pažljivo pratiti sve aspekte izbora, uključujući predizborne radnje, kao i sve aktivnosti nakon izbora.

Na dan izbora, ODIHR misija će udružiti snage s delegacijama Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštinom Savjeta Evrope i Evropskim parlamentom i zajednički posmatrati otvaranje birališta, proces glasanja, brojanje glasova i sumiranje izbornih rezultata.

Dvije nedjelje prije izbora, misija ODIHR-a će objaviti privremeni izveštaj, kako bi informisala javnost i predstavnike medija o aktivnostima posmatračke misije, saopštili su iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: