Aktuelno Novi Pazar Politika

Mjesta u vlasti Novog Pazara, ipak, čekaju SLS Hivza Škrijelja?

Dvije upražnjene pozicije pomoćnika gradonačelnika i jednog člana gradskog vijeća Novog Pazara umjesto nagađanja, u nekim lokalnim medijima da će pripasti SDA Sandžaka, rezervisane su za Vučićeve naprednjake, saznaje SNews istražujući pozadinu takve situacije.

Izvori iz lokalne vlasti su naveli da iza scene postoji još zanimljivih detalja oko imenovanja u izvršnim organima Grada Novog Pazara.

Mjesto pomoćnika gradonačelnika zaduženog za međunarodnu saradnju i mjesto člana Gradskog vijeća zaduženog za infrastrukturu i građevinu se, ipak, prema saznanjima našeg portala, nalaze na kvoti SNS-a, a za kadrove njihovih tehničkih koalicionih partnera, otkriva naš izvor u vrhu lokalne vlasti.

Naime, nakon izbora u junu 2020. godine Sandžačka demokratska partija (SDP) i Srpska napredna stranka (SNS) formirali su skupštinsku većinu i podijelili funkcije.

Malo kome je “zapalo za oko” da je jedan od izabranih članova Gradskog vijeća Nedžad Plojović na tu poziciju došao sa kvote SNS-a, ali, kako naš sagovrnik kaže, po tehničkom sporazumu njega je na ovu poziciju predložila novoformirana Sandžačka liberalna stranka (SLS) čiji je predsjednik Hivzo Škrijelj.

Predsjednik novoosovane SLS, Hivzo Škrijelj

 

“SNS i SLS su prije izbora sklopile tehničku saradnju po kojoj je stranci Škrijelja garantovano jedno mjesto direktora javnog preduzeća i još dvije rukovodeće pozicije u gradskoj vlasti”, navodi naš sagovornik.

Prema dogovoru, nastavlja naš izvor, do kraja 2020. godine bilo je predvidjeno da na jednu od čelnih pozicija u gradu bude postavljen upravo Hivzo Škrijelj, najvjerovatnije “Zavoda za zapošljavanje”, ali je tu došlo do velikog otpora od koalicionih partnera iz SDP-a, koji su, kako se dodaje, bili spremni i na raskid koalicije ukoliko SNS bude njega predložio.

Također, za jednog od pomoćnika gradonačelnika za međunarodnu saradnju već uveliko je bio viđen još jedan od funkcionera SLS-a, Azrudin Pećanin, jedan od rijetkih koji ima iskustvo na polju međunardnih odnosa, dodaje naš izvor.

“Do problema u njihovim imenovanjima je došlo zbog smjene na čelu Gradskog odbora SNS-a, kada je novo rukovodstvo ušlo u rješavanje ove situacije blažim mjerama, te ova imenovanja odložilo do početka ljeta, smatrajući da će se “smiriti strasti” i kod koalicionih partnera”, kazao je naš sagovornik.

Bilo kako bilo, SNS i SLS već imaju načelni sporazum koji je imenovanjem Plojovića u Gradskom vijeću počeo da se realizuje, a dalja njegova implementacija, kako zaključuje naš sagovornik, će najvjerovatnije biti realizovana do početka septembra ove godine.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: