20 Aprila, 2024
Aktuelno Knjigofil Kultura

Mladi pisac Amar Ličina iz Novog Pazara jedan je od tri pobjednika na konkursu “Prvenac 2022”

Mladi pisac Amar Ličina iz Novog Pazara jedan je od tri pobjednika na konkursu “Prvenac 2022” koji tradicionalno realizuje Studentski kulturni centar u Kragujevcu (SGCKG).

Kao nagradu, Amaru Ličinići će SKCKG objaviti knjigu poezije.

Na konkurs je prispjelo 25 rukopisa, 22 pesničkih, jedan roman i dvije zbirke pripovedaka. Čitajući prispjele rukopise članovi žirija primjetili su značajno bolji kvalitet prispelih radova u odnosu na prošlogodišnji konkurs.

U najužem izboru našlo se 8 rukopisa, a žiri je kao pobjedničke izdvojio rukopise koje potpisuju: Danilo Brakočević, Slađana Bažalac i Amar Ličina.

“Zbirka pjesama ‘Mera stvari’, Amara Ličine ukazuje na poetičku perspektivu u kojoj se stih uspostavlja ne samo kao slika, metafora i ritam, nego i kao spoznajna vrijednost. Pjesme Amara Ličine hoće da poznaju stvari, odrede njihovu mjeru, očitaju smisaoni raspon onoga što postoji. U minimalističkim formalnim rješenjima pjesnik je ispoljio dubinsko poznavanje kulture, umjeće artikulisanja refleksije u stihu i snažno osjećanje za dobar poetski iskaz”, napisao je žiri u obrazloženju.

Članovi žirija bili su Ana Marija Grbić, Časlav Nikolić i Zvonko Karanović.

Amar Ličina je rođen 2001. u Novom Pazaru. Do sada je poeziju i prozu objavljivao u periodici. U prvoj izjavi za medija ističe da je obradovan i počašćen.

“Mnogo mi znači što sam jedan od pobjednika na ovom konkursu koji tradicionalno promoviše mlade pisce. Nadam se da će moja knjiga izaži iz štampe do jeseni, a ja želim do tada još da radim na rukopisu”, rekao je Ličina.

 

Izvor: kazaljka.net

Povezane vijesti

%d bloggers like this: