27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Muhamed ef. Demirović izabran za sandžačkog muftiju i predsjednika Mešihata IZ-e Sandžaka

Sabor Mešihata IZ-e Sandžaka za predsjednika tog mešihata i muftiju sandžačkog izabrao je dosadašnjeg zamjenika muftije, Muhammeda ef. Demirovića.

Na mjesto zamjenika muftije sandžačkog izabran je glavni imam medžlisa IZ-e Sjenica Sabit ef. Šećović,

Verifikacija odluka i prijedloga sa konstitutivne sjednice Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS) orijedlozi za imenovanje Demirovića i Šećovićai na vanrednoj sjednici Sabora jednoglasno su prihvaćeni, saopšteno je iz Mešihata IZ-e Sandžaka.

Na mjesto dosadašnjih vijećnika u sandžačkom saboru imenovani su Faik Ramović, Tarik Brunčević i Rejhan Hoćanin. Za popunu mjesta dva vijećnika u Vrhovnom saboru, predloženi su, također, Tarik Brunčević i hfz. Iljas-ef. Ramadani, a što je jednoglasno prihvaćeno.

Sabor Mešihata IZ Sandžaka održao u srijedu, 25. oktobra vanrednu sjednicu, predsjedavao predsjednik, Ljutvija Hasanović, a istoj je prisustvovao reisu-l-ulema IZ-e Srbije, Senad-ef. Halitović.

U nedjelju 22. oktobra 2023. godine u Novom Pazaru održana je konstitutivna sjednica Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS) na kojoj je odlučeno da zamjenik reisu-l-uleme, Eldin-ef. Ašćerić u ovom mandatu nastavi obavljati dužnost generalnog sekretara Rijaseta, te da se . Bajazid-ef. Nicević imenuje za rukovodioca vjersko-prosvjetne službe Rijaseta, a Nihad ef. Dervišević za šefa kabineta Reisu-l-uleme.

Konstituisanjem Rijaseta kao vrhovnog vjerskog i administrativnog organa Islamske zajednice Srbije shodno članu 58. Ustava IZS u potpunosti je završen je proces konstituisanja organa prema izbornim rezultatima opštih izbora u Islamskoj zajednici Srbije koji su okončani izborom reisu-l-uleme, Senada ef. Halitovića.

Foto: Mešihat IZ-e Sandžaka

Povezane vijesti

%d bloggers like this: