Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Sjenica Srbija Tutin

Policija ocjenila da je tokom 2023. sigurnosna situacija u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu bila stabilna

Policijske uprava u Novom Pazaru ocjenila je da je sigurnosna situacija na području te uprave u toku prošle 2023. godine bila stabilna, kao i da je rad policijskih službenika objležilo brzo i efikasno rasvjetljavanje svih težih krivičnih djela.

Ukupno je evidentirano 1.484 krivičnih djela, za oko 5 odsto manje nego tokom prošle godine.

“Procenat rasvjetljavanja krivičnih djela je skoro 70 odsto”, navodi su se u saopštenju..

Predočeno je da tokom 2023. godine nije izvršeno ni jedno krivično djelo teško ubistvo, ni ubistvo, dok se dogodilo 9 ubistava u pokušaju i u svih devet slučajeva izvršioci su uhapšeni i procesuirani i jedano krivično djelo teško ubistvo u pokušaju na kojem policija i dalje radi.

Rasvetljena su sva krivična djela razbojništvo, 76 odsto krađa i 53 odsto teških krađa.

U 192 akcije, zaplijenjeno je oko 37 kilograma psihoaktivnih supstanci, najviše marihuane, zatim kokaina i amfetamina.

“I u narednom periodu nastavljamo intenzivan rad u borbi protiv narkotika”, poručuju iz PU Novi Pazar.

Suzbijanjem krijumčarenja i nedozvoljene trgovine, u 34 zaplijene, oduzeto je oko 50.000 paklica cigareta, 130 kilograma duhana, više stotina litara nafte i drugo.

-Povećan ekološki i visokotehnološki kriminal

Znatno povećanje krivičnih djela se odnosi na ekološki kriminal, tokom 2023. godine otkriveno je 29 ovih krivičnih djela, što je za 17 više nego prošle godine kada je otkriveno 12 krivičnih djela ekološkog kriminala.

Takođe, evidentirana su 72 krivična djela visokotehnološkog kriminala, za 20 više nego prošle godine.

U oblasti javnog reda i mira zabilježeno je 215 prekršaja. Policijski službenici su obezbijedili 467 javnih skupova na kojima je bilo prisutno oko 140.000 građana.

“Sva okupljanja su protekla bez narušavanja javnog reda i mira”, navodi se u tom izvještaju.

Podsjeća se da su policijski službenici i dalje angažovani u svim osnovnim i srednjim školama u obe smjene, u cilju veće sigurnosti učenika, zaposlenih u školama i zaštiti školske imovine.

– Za 365 dana 27.682 prekršaja u saobraćaju, 5 osoba poginulo 369 povrijeđeno

Dogodilo se 418 saobraćajnih nezgoda u kojima je život izgubilo 5 osoba, 369 je zadobilo povrede.

Prema podacima PU Novi Pazar (Novi Pazar, Sjenica i Tutin) u kontroli i regulisanju saobraćaja, otkriveno je 27.682 prekršaja.


Najzastupljeniji prekršaji su prekoračenje dozvoljene brzine kretanja 10.175 prekršaja, nekorišćenje sigurnosnog pojasa 5.085, zatim nepropisno zaustavljanje i parkiranje 4.147 prekršaja. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola sankcionisano je i isključeno iz saobraćaja 516 vozača i 63 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Policijska uprava u Novom Pazaru, tokom 2023. godine uručila je građanima oko 70.000 biometrijskih dokumenata.

“Pripadnici Policijske uprave u Novom Pazaru će, kao i do sada, predanim i odgovornim radom nastojati da i u ovoj godini održe povoljno stanje sigurnosti na teritoriji Grada Novog Pazara, Opština Tutin i Sjenica”, navedeno je u saopštenju PU Novi Pazar.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: