Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Na Ahiret preselila Umeja Abu Taha Zukorlić, majka Usame Zukorlića

Majka predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlića i prva supruga rahmetli Muamera Zukorlića, Umeja Abu Taha, nakon duže bolesti, preselila je jučer u Istanbulu.

Umeja je živjela daleko od očiju javnosti, a njen sin Usame je na društvenim mrežama objavio saže njene biografije i životne sudbine.

Kako je naveo njegova majka Umeja Abu Taha Zukorlić, rođena je 1970. godine od oca Adila Abu Taha iz mjesta Deir Abu Masha’al kod Ramale u Palestini i majke Izolde Blauth iz Novo Hamburgo, Rio Grande Do Sul u Brazilu.

Njen otac Adil sa bratom je kao palestinska izbjeglica doselio u Brazil šezdesetih godina prošlog vijeka, gdje je radio kao imam i gdje je upoznao suprugu Izolde, njemačkog porijekla iz Hamburga sa kojom je stupio u brak i dobio četiri ćerke, Džemilu, Nasru, Fatmu i Umeju, nakon čega su se razveli, kada se je sa ćerkama preselio u Aman u Jordanu.

“Umeju je odgojila nana Džemila, a u Amanu je završila osnovnu, srednju školu i dvije godine šerjatskog islamskog fakulteta. Sestra Nasra je studirala u Libanu gdje je upoznala muža Envera Ujkanovića iz sela Orlje za kog se udala. Godine 1991. zbog prijetnje eskalacije sukoba između Iraka i Izraela preko teritorije Jordana, Umeja je sa sestrom Fetmom izbjegla u selo Orlje kod Tutina, gdje se i upoznala sa rahmetli babom. Tri sestre su se udale u selo Orlje, dok je najstarija sestra Džemila udata u Ramali u Palestini. S obzirom da su babo i majka bili ista godina islamskog fakulteta, ona je nastavila sa babom studije na Univerzitetu Emir Abdulkadir u Konstantini u Alžiru, koje je diplomirala i gdje je mene rodila”, naveo je Usame Zukorlić.

Kao porodica su 1993. došli u Sandžak u vrijeme rata na Balkanu, kao i NATO bombardovanje Novog Pazara.

Umeja je nakom Usame rodila Sedždu, Nedžmu i Medždu.

“Bila je domaćica i živjela život daleko od očiju javnosti. Zahvaljujući Bošnjačkom DNK projektu čiji sam koordinator bio, uspio sam da pronađem nanu Izoldu 2021. godine na ljeto i da ih spojim nakon 50 godina rastanka. Iste godine je preselio babo”, naveo je Zukorlić uz zajedničku fotografiju. Umeja je iza sebe ostavila četvoro djece, sedmoro unučadi, svekra i svekrvu. Dženaza i ukop će biti obavljeni u četvrtak sa ikindije namaza, u selu Orlje (Tutin).

Foto: Bošnjakinje širom svijeta

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: