27 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Turska

Erdogan: Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti i nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je ta zemlja danas ekonomski, diplomatski i na sve načine mnogo jača i sposobnija nego li je bila prije 28 godina te je poručio da Turkiye neće dozvoliti da se ponove patnje poput genocida u Srebrenici, javlja Anadolu.

Erdogan se video porukom obratio učesnicima komemoracije povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici i odao počast žrtvama.

Zahvalivši svim Bošnjacima na molitvama i podršci tokom važnog izbornog procesa u Turkiye, Erdogan je rekao da će se boriti da bude dostojan povjerenja svoje braće i sestara iz Bosne i Hercegovine.

Podsjećajući da je prošlo 28 godina od stravičnog genocida u Srebrenici, Erdogan je kazao da je taj genocid crna mrlja u historiji čovječanstva.

“Na ovaj dan žalosti još jednom izražavam iskreno saučešće ožalošćenim porodicama naših šehida i svoj našoj bošnjačkoj braći. Imamo na umu mudrost i gorku istinu izreke rahmetli Alije: ‘Šta god da radite, nemojte da zaboravimo genocid, jer zaboravljeni genocid će se ponoviti’. Da ne bismo ponovo doživjeli slične zločine, Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti i nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi. Rana koju je na našim srcima zadao genocid počinjen u Srebrenici pred očima cijelog svijeta krvare 28 godina. Sa svakim našim šehidom kojeg smo sahranili, ponovo proživljavamo te dane, ponovo ih se sjećamo, ponovo lijemo suze. Danas na vječna počivališta ispraćamo 30 naših šehida. Neka duše naših šehida počivaju u miru. Neka Gospodar počasti sve naše šehide džennetskim ljepotama“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da, uprkos odlukama međunarodnog suda, još uvijek ima onih koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini, onih koji kažu da se ne kaju za počinjene zločine i onih koji podržavaju takve ljude.

Erdogan je kazao da proklinje takve nesavjesne ljude i njihove beskrupulozne izjave.

Naglasio je kako se govor mržnje treba ostaviti iza sebe i promicati kulturu mira, tolerancije i pomirenja kako se patnje u Bosni i Hercegovini više nikada ne bi ponovile.

Erdogan je dalje poručio da će Turkiye nastaviti raditi na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu.

“Ne treba zaboraviti da je stabilnost Bosne i Hercegovine ključ stabilnosti Balkana i Evrope. Turkiye će nastaviti činiti svoj dio da transformira Bosnu i Hercegovinu u bazen stabilnosti, mira i prosperiteta. Danas, u poređenju na onu od prije 28 godina, imamo ekonomski, diplomatski i svakako mnogo jaču i prestižniju Turkiye. Kao država nikada nećemo dozvoliti da se ponove patnje koje smo ovdje doživjeli. Uvijek ćemo štititi nezavisnost, suverenitet i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Očekujem od vas da budete spokojni. Neka se Bog smiluje našim srebreničkim šehidima. Saginjem glavu u znak poštovanja“, poručio je Erdogan.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: