Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Još jedna vanredna situacija i velika materijalna šteta u Novom Pazaru

Područje Novog Pazara je u utorak zahvatilo nevreme praćeno gradom. Gradski štab za vanredne situacije grada Novog Pazara donio je odluku o proglašenju vanredne situacije.

Materijalna šteta je velika, a procjene nastale štete na zasadima, voćnjacima, putevima i vozilima usljed grada veličine oraha, kao i zbog plavljenja više poslovnih i stambenih objekata, je toku. Rijeka Raška se izlila u Jerki i Postijnju, a Trnavica u naselju Ćerimidžinica.

Bile su poplavljene ulice u centru grada, a usljed slivanja vode i mulja sa pristupnih puteva saobraćaj je bio usporen na gotovo svim putnim pravcima. Više seoskih puteva je ostalo neprohodno.

Također, zbog obilne kiše koja je i danas padala u podnevnim satima ulice u Novom Pazaru su izlivanjem kišne kanalizacije bile poplavljene.

https://www.facebook.com/reel/442909075106089

Iz Gradske uprave Novog Pazara su sa saopštili da je sva mehanizacija javnih preduzeća i privrednih subjekata je na terenu kako bi se nastale štete sanirale i situacija na terenu vratila u prvobitno stanje, te da se prati razvoj situacije na terenu i stanje rječnih tokova.

Gradski štab apeluje na građane da u vrijeme nepogoda budu u svojim kućama, a naročito brinu o kretanju djece koja idu u školu.  Po građane je najbezbjednije da se pridržavaju upozoranja i obaveštenja Štaba, da izbjegavaju približavanje rječnim obalama i da naročito obrate pažnju na bezbednost djece u naseljima oko rijeka.

Opis fotografije nije dostupan.

Probleme koji eventualno mogu da nastanu usled novih padavina,  kao i štete prouzrovonane  obilnim kišama i gradom, građani mogu prijaviti  Sektoru za vanredne situacije, na broj telefona 1985 (bez pozivnog broja).

MUP Srbije je saopštio da su pripadnici Sektora za vanredne situacije u Novom Pazaru evakuisali dvije osobe iz zaglavljenog vozila, kao i jedno bolesno lice iz pomoćnog objekta u mjestu Šavci.

Vatrogasci-spasioci su na teritoriji Novog Pazara angažovani i na crpljenju vode na 12 lokacija.

Na društvenim mrežama pojavio se veliki broj snimaka, fotografija i komentara sa negodovanjem građana zbog stanja nakon obilnijih padavina u ovom gradu. Građani su zatražili pomoć i ažurnost nadležnih lokalnih i državnih istitucija. Neformalno se traži i ostavka gradonačelnika Nihata Biševca.

Svake ozbiljnije padavine u Novom Pazaru prati i nestanak struje na širem gradskom području.

– SDA Sandžaka: Neispunjena decenijska obećanja trenutne vladajuće većine i ove godine ugrožavaju sigurnost građana Novog Pazara.

Iz Ogranka SDA Sandžaka su istali da su poplave jedan od najvećih sigurnosnih izazova sa kojim se suočavaju građani Novog Pazara “za šta je isključivo krivac trenutna nelegitimna vladajuća većina”.

Može biti slika sljedećeg: 6 ljudi i cesta

“Ljudske žrtve i ogromna materijalna šteta od prošle 2023. godine nisu imale uticaja na vladajuću većinu da preventivnim djelovanjem i adekvatnim mjerama smanje rizike kojima je izloženo stanovništvo. Godinama unazad ista naselja se plave i u istim naseljima dolazi do izlivanja rijeka, međutim i ove godine Gradski štab za vanredne situacije, Javna preduzeća i druge Gradske službe ništa nisu preduzeli kako bi zaštitili građane i njihovu imovinu, iako je Hidrometeorološki zavod i ove godine najavljivao obimne padavine”, istakli su u saopštenju.

Dodaju i da, pored činjenice da ni ove godine kritične tačke na kojima konstantno dolazi do poplava nisu adekvatnim mjerama osigurane da ne bi došlo do ponovnog ugrožavanja života i imovine građana.

“Posebno nas zabrinjava što zbog spojenosti kišne i fekalne kanalizacione mreže, koja se konstantno izliva usljed čijeg i obilnijih padavina može dovesti do zaraznih bolesti. Nedopustivo je da u Novom Pazaru malo obimnije padavine izazovu kolaps u gradu. Građanima je dosta lažnih obećanja. Odgovornost mora da postoji”, poručili su iz SDA Sandžaka.

Izvor: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: