25 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Na Cetinju sukob između policije i građana koji se protive ustoličenju mitropolita SPC-a

Na Cetinju je danas došlo do sukoba između policije i grupe građana koji se protivi utoličenju mitropolita SPC Joanikija.

Na Twitter-u se može vidjeti snimak na kojem se vidi kako pojedina lica kamenicama i drugim predmetima gađaju službenike Uprave policije.

Grupa građana probila je policijsku blokadu koja je bila na kružnom toku, na ulazu u Cetinje, a potom su na ulicu prosuli kamenje, i tako blokirali saobraćajnicu od Podgorice do Prijestonice, javila je RTCG.

Oni su uzvikivali “Ovo je Crna Gora” i ” E viva Montenegro”, “Nije ovo Srbija”. Kako javljaju reporteri Javnog servisa Crne Gore, nešto kasnije probijena je i blokada kod stare vatrogasne. Veliki broj građana je trenutno blokirao ulaz u Cetinje kod kružnog toga. Sa druge strane policija je blokirala put ka Budvi.

Građani poručuju i “Neće Joanikije na Cetinje”.

Kod restorana “Belveder” građani su postavili barikadu napravljenu od guma.

Ranije danas na Cetinju građani su uklonili dio zaštitne ograde ispred Dvora Kralja Nikole.

Iz Uprave policije Crne Gore je za RTCG rečeno da je na Cetinju brzom reakcijom uspostavljena kontrola i trenutno je na Cetinju mirno.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost Vlade Crne Gore izrazilo je sino’  zabrinutost zbog stanja bezbjednosti, u susret najavljenim javnim okupljanjima, te je izdalo smjernice organima obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore da pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda, saopšteno je nakon današnje sjednice tog tijela kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić.

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) je ranije izjavio da neće odustati od ustoličenja na Cetinju.

Podgorički mediji su objavili da je kolona autobusa krenula je iz Beograda ka Cetinju, kao i da su članovi navijačkih grupa iz Beograda stigle na Cetinje.

Autobusi prevoze putnike koji su krenuli da podrže ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje će biti upriličeno 5. septembra u Cetinjskom manastiru.

Prije ustoličenja, mitropolija će večeras organizovati  doček patrijarha SPC Porfirija u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: