4 Decembra, 2023
Aktuelno Art Kultura Sandžak Sjenica

Peti saziv Likovne kolonije „Sjenica 2021“

Peti saziv Likovne kolonije „Sjenica 2021“ u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) otpočeo je sa radom.

Umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Republike Turske i iz Republike Srbije, slikat će djela inspirisana sjeničkim krajom i Sandžakom, a sve u cilju sjećanja na Sjeničku konferenciju održanu 1917. godine.

Akademski slikar Medžid Fakić, član Odbora za kulturu i ove godine je selektor na Likovnoj koloniji „Sjenica 2021“. On je na konferenciji za medije istakao da je kolonija postala, kroz pet godina koliko se realizuje, izuzetno cijenjena kod umjetnika, te da je ova godina bila izuzetno teška za odabir umjetnika koji će učestvovati na koloniji jer se javio veliki broj zainteresovanih.

“Svaka kolonija je posebna na svoj način jer se realizuje na jednom od najljepših dijelova u Sandžaku, u Sjenici, na čemu trebamo zahvaliti Vijeću kao organizatoru i pokretaču ove kolonije. Ove godine imaćemo goste iz raznih dijelova Balkana, Bosna, Makedonija, Vojvodina i iz Republike Turske“, kazao je Fakić.

Sekretar BNV-a Mirza Hajdinović je podsjetio da Sjenička konferencija predstavlja vrlo važan i značajan datum i civilizacijski čin legitimno izabranih predstavnika građana Sandžaka u tom periodu, 12 gradonačelnika sandžačkih opština, kada je jasno iskazana težnja da obezbijede dugotrajan mir i razvoj Sandžaka za sve građane koji u njemu žive.

“Ono što danas posebno želimo da istaknemo je to da se značaj Sjeničke konferencije i Sjeničke rezolucije ogleda i u tome što je u njoj jasno i nedvosmisleno izraženo raspoloženje naroda Sandžaka po pitanju uređenja Sandžaka, ali i u pogledu rješavanja pitanja Bošnjaka u tom periodu. A to je autonomija Sandžaka“, kazao je Hajdinović u obraćanju povodom obilježavanja ovog datuma i održvanja kolonije.

Likovna kolonija pod pokroviteljstvom Vijeća počela je 2017. godine, počela je u nedjelju, 15. 08. 2021. godine i trajat će do 20. 08. 2021. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: