19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar Regija

Na DUNP-u u subotu počinje takmičenje u izradi maketa mostova od špageta

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru u subotu će biti otvoreno Međunarodno takmičenje pod nazivom ,,Gradimo mostove znanja”, na kome će pored studenata ove visokoškolske ustanove učestvovati akademci 16 univerziteta iz zemlje i okruženja.

Gosti Studentskog parlamenta Državnog univerziteta biće studenti građevinarstva i arhitekture iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Subotice, Kosovske Mitrovice, zatim Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća, Zagreba, Osijeka, Rijeke, Skoplja i Podgorice.

Kako je najavljeni oni će se takmičiti u izradi maketa mostova, koje će praviti od špageta.

Prema pravilima takmičenja, pobeđuje ekipa koja u određenim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje

Izrada mostova počinje u učionici u suterenu DUNP u nedjelju, dok će ispitivanje izdržljivosti mostova, proglašenje pobjednika i dodjela nagrada biti održana u holu u ponedjeljak.

Ovo takmičenje, čiji su višestruki pobjednici studenti Državnog univerziteta, pokrenuli su studenti Fakulteta za građevinarstvo u Mariboru. Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održava se četvrti put za redom.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: