17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Na Horgošu za vikend zaplijenjeno skoro 150.000 eura

Srbijanski carinici su tokom proteklog vikenda na graničnom prijelazu Horgoš, prema Mađarskoj, u saradnji sa policijom, otkrili tri pokušaja krijumčarenja deviza i zaplenili gotovo 150.000 evra.

Kako je saopšteno iz Uprave carina Srbije svakako je najinteresantniji posljednji slučaj otkriven u kasnim satima 4. oktobra kada je za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen „BMW“ njemačkih registarskih oznaka, kojim je iz Njemačke ka Preševu sam putovao 50-godišnji državljanin Republike Srbije albanske nacionalnosti.

“Na pitanje da li ima nešto za prijavljivanje putnik je rekao da osim ličnih stvari i oko 10.000 evra nema ništa drugo. Da putnik nije rekao istinu ispostavilo se već na samom početku kontrole, kada je u prostoru za rezervni točak, u podu prtljažnika, pronađena platnena torba, u kojoj je pored električne pumpe za gume bilo sakriveno 35.000 uvra i 9.000 američkih dolara. Daljom kontrolom je i u unutrašnjosti patika, spakovanih u jednu od torbi sa ličnim prtljagom, pronađena koverta sa 36.610 švajcarskih franaka.Osim toga, u novčaniku putnika se našlo još oko dvije i po hiljade eura, pored prijavljenih 10.000 eura, pronađenih u džepu trenerke koju je putnik nosio na sebi”, objavljeno je na sajtu carine.

Zbog pokušaja krijumčarenja preko 96.000 eura u različitoj valuti, putnika su zajedno sa vozilom i zaplenjenim novcem preuzeli policija i tužilaštvo.

Par sati ranije, iste noći, neprijavljene devize pronađene su i kod 51-godišnjeg državljanina Crne Gore.

On je sam putovao automobilom „BMW“ njemačkih registarskih oznaka, rekavši prilikom susreta sa carinicima na ulazu u zemlju, da sem ličnog prtljaga i oko 8.000 eura nema ništa da prijavi.

Detaljnom kontrolom u džepovima prsluka koji je putnik nosio na sebi pronađeno je 35.000 eura, dok je u novčaniku imao oko 3.000 eura.

Nakon što mu je vraćen dozvoljeni iznos deviza, uz potvrdu o pokrenutom prekršajnom postupku, privremeno je zadržano gotovo 28.000 eura.

Prethodne večeri je na ovom prelazu za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen „audi“ austrijskih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica državljana Srbije iz okoline Sremske Mitrovice.

I oni su ponovili priču o tome da nemaju ništa da prijave sem ličnog prtljaga, pokazavši carinicima svoje torbice u kojima su zaista imali po 10.000 koliko se može nositi preko granice bez prijavljivanja.

Međutim, ličnim pretresom je u džepu jakne koju je 46-godišnji vozač romske nacionalnosti nosio na sebi, pronađeno još 25.100 eura.

Iz Uprave carina ističu da će neprijavljeni novac biti zadržan do okončanja prekršajnog postupka pred sudom.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: