Aktuelno Društvo Srbija

Na Horgošu za vikend zaplijenjeno skoro 150.000 eura

Srbijanski carinici su tokom proteklog vikenda na graničnom prijelazu Horgoš, prema Mađarskoj, u saradnji sa policijom, otkrili tri pokušaja krijumčarenja deviza i zaplenili gotovo 150.000 evra.

Kako je saopšteno iz Uprave carina Srbije svakako je najinteresantniji posljednji slučaj otkriven u kasnim satima 4. oktobra kada je za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen „BMW“ njemačkih registarskih oznaka, kojim je iz Njemačke ka Preševu sam putovao 50-godišnji državljanin Republike Srbije albanske nacionalnosti.

“Na pitanje da li ima nešto za prijavljivanje putnik je rekao da osim ličnih stvari i oko 10.000 evra nema ništa drugo. Da putnik nije rekao istinu ispostavilo se već na samom početku kontrole, kada je u prostoru za rezervni točak, u podu prtljažnika, pronađena platnena torba, u kojoj je pored električne pumpe za gume bilo sakriveno 35.000 uvra i 9.000 američkih dolara. Daljom kontrolom je i u unutrašnjosti patika, spakovanih u jednu od torbi sa ličnim prtljagom, pronađena koverta sa 36.610 švajcarskih franaka.Osim toga, u novčaniku putnika se našlo još oko dvije i po hiljade eura, pored prijavljenih 10.000 eura, pronađenih u džepu trenerke koju je putnik nosio na sebi”, objavljeno je na sajtu carine.

Zbog pokušaja krijumčarenja preko 96.000 eura u različitoj valuti, putnika su zajedno sa vozilom i zaplenjenim novcem preuzeli policija i tužilaštvo.

Par sati ranije, iste noći, neprijavljene devize pronađene su i kod 51-godišnjeg državljanina Crne Gore.

On je sam putovao automobilom „BMW“ njemačkih registarskih oznaka, rekavši prilikom susreta sa carinicima na ulazu u zemlju, da sem ličnog prtljaga i oko 8.000 eura nema ništa da prijavi.

Detaljnom kontrolom u džepovima prsluka koji je putnik nosio na sebi pronađeno je 35.000 eura, dok je u novčaniku imao oko 3.000 eura.

Nakon što mu je vraćen dozvoljeni iznos deviza, uz potvrdu o pokrenutom prekršajnom postupku, privremeno je zadržano gotovo 28.000 eura.

Prethodne večeri je na ovom prelazu za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen „audi“ austrijskih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica državljana Srbije iz okoline Sremske Mitrovice.

I oni su ponovili priču o tome da nemaju ništa da prijave sem ličnog prtljaga, pokazavši carinicima svoje torbice u kojima su zaista imali po 10.000 koliko se može nositi preko granice bez prijavljivanja.

Međutim, ličnim pretresom je u džepu jakne koju je 46-godišnji vozač romske nacionalnosti nosio na sebi, pronađeno još 25.100 eura.

Iz Uprave carina ističu da će neprijavljeni novac biti zadržan do okončanja prekršajnog postupka pred sudom.

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.