20 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

Večeras je Lejletu-l-kadr – noć Objave

Muslimani u Sandžaku, Bosni i Hercegovini i širom svijeta večeras obilježavaju 27. noć ramazana-Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u islamskom kalendaru.

“To je noć Božije milosti a ljudske potrebe. Božije upute i čovjekove radosti. U toj ramazanskoj noći sve se određuje i propisuje, spušta i uzdiže, otvara i zatvara, otkriva i zaogrće, daruje i obveseljava, približava i spaja. Nastupa u akšam, u srijedu 27. aprila 2022. godine”, objavila je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

“Uistinu, Mi smo ga spustili u Noći kadra! A znaš li ti kakva je to Noć kadra? Noć kadra od hiljadu mjeseci je bolja! U njoj, po dopuštenju njihova Gospodara, silaze meleki zajedno s ruhom zbog svakoga emra. Spas je ona sve dok ne svane zora.” (El-Kadr, 1-5)

Kako se ističe ispunjeni nadom, postizanjem stepena takvaluka, milosti, opraštanja grijeha i zaštite od džehennemskoga azaba, kroz dovu, kao vid vertikalnog i postom kao potvrdom horizontalne komunikacije, muslimani dvadeset sedmu noć Ramazana dočekuju krunski dragulj na tadžu vjernika.

To je, ukazuje se, noć časti, noć najveće vrijednosti i priznanja, noć kada se odigrao najznačajniji događaj od samoga početka ljudskog roda do danas, spoj višeg i nižeg svijeta, spoj Neba i Zemlje – objava Kur’ana i silazak upute cijelom čovječanstvu, kako bi bili na Pravom putu.

Iz Uprava za vjerske poslove IZ-e u BiH je vjernicima upućena sljedeća poruka povodom 27. noći ramazana:

Objava najveličanstvenije Knjige, koja je vodilja svim muslimanima do dana Sudnjega. Noć kada je milost Svevišnjeg spuštena svim svjetovima. Noć “Lejletu-l-kadr”, kako je Kur’an naziva. U trenucima ove noći jačamo svoju duhovnu moć i zahvaljujemo Allahu, dž.š., što nas učini pripadnicima Ummeta Časnog.Lijepo je biti dio zajednice koja je počašćena, po odredbi Milostivog Allaha, da slijedi dini islam i kojima je data mogućnost da se trude ne bi li “zaradili” nagradu i oprost Onoga ko spusti Svoju milost čovječanstvu u toj noći, noći blagoslova, blagodati i najvećih darova. Jer, Kur’an ovu noć naziva i “Lejletu-l-mubareke”. U tom smislu Poslanik, s.a.v.s, kaže: “Onome ko provede noć Kadr u ibadetu, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, Allah će mu oprostiti sve prethodne grijehe”. Ova noć moći je prilika kakva se samo jednom u toku cijele godine pojavljuje. Stoga je ona, zaista, za iskrene muslimane, velika hedija! Pa ćemo se mi, muslimani, i ove godine potruditi da se okoristimo njenim blagodatima i da uberemo njene plodove koje ćemo kušati i na onom svijetu.

Iz činjenica i uputa našeg Poslanika, a.s., saznajemo da nije određeno kad tačno pada ova sudbonosna noć, jer je mudrost Uzvišenog Allaha tako htjela, a znamo da do mudrosti Njegovih djela ljudski um ne dopire. Međutim, do insana je da tokom cijelog mjeseca ramazana, a naročito u njegovoj zadnjoj trećini, čini ibadet, moli Allaha, dž.š., za oprost riječima koje je Miljenik ljudskog roda, salavat i selam na njega, izgovarao: “ALLAHUMME INNEKE ‘AFUVVUN, TUHIBBUL-‘AFVE, FA’FU ANNI!” – “Allahu moj, zaista si Ti onaj koji prašta i voliš da praštaš, pa oprosti meni!”

Jedan zanimljiv podatak o tome da se radi o 27. noći ramazana, kako većina islamskih učenjaka smatra, jeste taj što se u suri El-Kadr nalazi trideset riječi, a dvadeset sedma riječ je ‘ona’ (hije).

Mladi iz ove mubarek noći treba da ponesu saznanje da se prvih pet ajeta Kur’ana koji su objavljeni Muhammedu, s.a.v.s., dok je boravio u pećini Hira, odnose na jednu temu, a to je nauka i u njima se naglasak stavlja na jedno sredstvo i način stjecanja znanja, a to je čitanje. Tako je čitanje postalo početak i osnov ovog veličanstvenog Božanskog programa i upute.

Također, Kur’an sadrži hiljade imperativa, ali je između svih tih imperativa i naredbi, naredba ”Uči!”, bila prva naredba kur’anske Objave.

Na globalnom planu, ova noć je bolja od hiljadu mjeseci, a hoće li to biti na našem pojedinačnom planu sudbonosna noć, noć prekretnice u našem životu, noć našeg buđenja, aktiviranja, žustrog kretanja naprijed, ili još samo jedna obična noć u nizu, to zavisi od nas!

U povodu nastupanja mubarek noći Lejletu-l-kadr Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Gazi Husrev-begov vakuf organiziraju centralnu svečanost 27. noći mjeseca ramazana prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Program će početi u 20:45 sati, a tom prilikom vaz će kazivati vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, a program će izvesti poznati učači Kur’ana i ilahija.

Mešihat IZ-e Sandžaka je saopštio da organizuje noćni namaz i predavanje u srijedu veče , 27. noći Ramazana, u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Namaz će se održati u Stambol džamiji u Novom Pazaru u 01.30 sati , a predvodit će ga Jakub ef. Leković.

U Sultan Fatih džamiji u Tutinu, sa početkom u 0.30 sati, a predvodit će ga Muhamed ef. Demirović.Za musafire sa strane obezbijeđen je sufur.

U sjeničkoj Sultan Valide džamiji namaz, sa početkom u 01.30 sati, će predviditi muftija Senad ef. Halitović i održati predavanje “Oživimo ramazan u našim srcima noćnim namazima i osjetimo bićem Lejletul kadra”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: