26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Regija

Na Kosovu zabranjeno rudarenje kriptovaluta

Vlada u Prištini je odlučila da zabrani rudarenje kriptovaluta na cijeloj teritoriji Kosova, a uz podršku svih relevantnih institucija identifikovaće lokacije onih koji to rade.

Odluka da se rudarenje kriptovaluta zabrani donijeta je zbog nestašice struje, prenosi RTS.

„Ove obaveze imaju za cilj da adresiraju svaki iznenadni ili dugoročni nedostatak kapaciteta za proizvodnju, prenos ili distribuciju energije u cilju prevazilaženja energetske krize bez dodatnog otežavanja građanima Kosova“, navela je ministarka privrede Artane Rizvanoli na svom Fejsbuk profilu.

Rizvanolijeva je saopštila da su krajem prošle godine u Prištini uveli vanredne mere u distribuciji struje zbog otežane proizvodnje i nestašice struje na globalnom nivou.

Prema procjenama onih koji se bave kriptovalutama na ovim prostorima, na Kosovu postoji više hiljada računara, tj. “rigova” za rudarenje, a veliki dio je opreme stacioniran u sjevernim dijelovima ove zemlje, gdje se od 99. godine struja ne plaća.

“Rudarenje” za kriptovalutu zahtjeva energiju i teške računarske proračune za verifikaciju transakcija, a u svijetu vlada velika pomama za ovim vidom, za mnoge, lake zarade.
Naučnici sa Univerziteta Kembridž procenjuju da rudarenje Bitkoina i drugih valuta godišnje troši više električne energijenego Holandija, Argentina i Ujedinjeni Arapski Emirati.

izvor:RTS, Snews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: