25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Na Pešteri 27. juna vojna vježba „Munjeviti udar 2021“

Na privremenom poligonu „Pešter“ 27. juna će se održati najkompleksniji dio vojne vježbe „Munjeviti udar 2021“, saopšteno je danas iz srbijanskog Ministarstva odbrane.

“Tokom vježbovnih aktivnosti biće realizovano više taktičkih vježbi i taktičkih vežbi sa bojevim gađanjem, a najkompleksnija će biti združena vježba sa bojevim gađanjem ojačane taktičke grupe u izvođenju napadne operacije, koja će se održati 27. juna na privremenom poligonu „Pešter“. Tada će se državnom rukovodstvu prikazati odlučnost, uvježbanost, vatrene mogućnosti i visok nivo sadejstva i saradnje jedinica Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i prijetnje po bezbjednost Republike Srbije”, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Kako je navedeno na osnovu direktive vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsjednika Republike Aleksandra Vučića, rano jutros je otpočela provera borbene gotovosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije.

Provjera se realizuje kako bi se utvrdio dostignuti nivo operativnih sposobnosti Generalštaba, komandi i jedinica za izvršenje dodeljenih zadataka, a otpočela je uzbunjivanjem više od 15.000 pripadnika Vojske Srbije.

Jutrošnje aktivnosti predstavljaju uvod u Združenu taktičku vježbu sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, koju na osam lokacija širom Republike Srbije u sadejstvu izvode jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Na kraju vježbe, 28. juna, biće organizovan otvoreni dan u Kragujevcu, kada će građani biti u prilici da pogledaju prikaz najnovijih sredstava ratne tehnike Vojske Srbije i sredstava iz razvoja.

 

Izvor i foto: mod.gov.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: