Aktuelno Društvo Srbija

Na Strezimirovcima od Turčina zaplijenjen zlatni nakit

Srbijanski carinici su u saradnji sa policijom 14. aprila 2021. godine na izlazu graničnog prelaza Strezimirovci, prema Bugarskoj na jugoistoku Srbije, spriječili pokušaj jednog putnika da prokrijumčari čak 85 zlatnika.

Uprava carina Ministarstva finansija Republike Srbije je saopštila da je pokušaj krijumčarenja zlata je otkriven kada je na red za redovnu carinsku kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao kombi sa prikolicom holandskih registarskih oznaka.

“Kombijem je upravljao 45-godišnji holandski državljanin turske nacionalnosti koji je, iz Holandije u kojoj živi, krenuo na put ka Turskoj. Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, putnik je odgovorilo da sa sobom nosi samo lične stvari. Tokom detaljnog pregleda koji je uslijedio, u kabini vozila je otkrivena najlon kesa sa dvije kutijice pune zlatnika i nešto nakita. U kutijicama se nalazilo ukupno 85 zlatnika i to: 70 zlatnika prečnika 18 mm, 12 zlatnika prečnika 21 mm, 2 zlatnika prečnika 30 mm, dok je najveći imao prečnik od 35 mm. Pored zlatnika u jednoj od kutijica otkriven je i zlatni lanac dug gotovo pola metra (49 cm)”, objavljeno je na sajtu Uprave carina.

Dodaje se da je nakon preciznog mjerenja utvrđeno je da je ukupna težina otkrivenog zlata 226,7 grama.


Protiv putnika je pokrenut prekršajni postupak, dok je zlato privremeno zadržano, kao i vozilo jer vrijednost prekršaja prelazi vrijednost jedne trećine putničkog kombija u kome je otkrivena krijumčarena roba.

Izvor i Foto: https://www.carina.rs/cyr/Stranice/Vest.aspx?ListItemID=3275

Povezane vijesti

%d bloggers like this: