26 Aprila, 2024
Zanimljivosti Zdravlje

Najzdravije povrće – kupus

Bilo da je kiseli, kuhani, u salatu, turšiju ili rasol kupus je veliki izvor vitamina i minerala koji je potreban našem organizmu.

Zbog male količine kalorija što sadrži preporučuje se osobama sa viškom kilograma jer troši masti u organizmu. Pored toga što jača imunitet kupus ima antioksidansno i antiseptičko dejstvo koje povoljno djeluje na tegobe artritisa, srčanih bolesti, bronhitisa, malaksalosti, plućnih bolesti, osteoporoze, a reguliše i varenje u želucu.

Ovo povrće sadrži niske kalorije, vodu, bjelančevine, masti i dijetska vlakna. Najviše su zastupljeni vitamin C i beta karoten, minerali: kalij, gvožđe, magnezijum, sumpor i bakar. Ova dragocjena namirnica usporava pretvaranje šećera i ugljeni hidrati u mast.

Kupus se koristi kao lijek, bilo da je list kupusa ili cijela glavica.

List kupusa previti na bolno mjesto i prenoćiti sa njim do jutra bolovi nestanu. Cijeđeni kupus deluje na čir želuca i čisti želudac i crijeva. Dovoljno je popiti pola čaše cijeđenog kupusa dnevno i čir nestane nakon sedam dana.

Bijeli kupus je djelotvoran, a crveni sadrži više antioksidanata i vitamina C od bijelog kupusa.
Gajenje ovog povrća ne zahtjeva preveliki trud i njegu. Sadi se u krajem juna i u prvoj polovini jula, razvija se kao veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Dvogodišnja je biljka tako da prve godina stvara vegetativne organe, a druge godine cvjetno stablo i sjeme. Korjen kupusa ima nekoliko debljih žila koje izbijaju sa bočne strane a od njega zavisi veličina kupusa. Glavica kupusa može porasti od 30 – 50 centimetara, a težina i do 5 kiligrama. Kupus više voli hladniju klimu tako da toplotu od 25 stepeni i baš ne uspjeva. Zemljište treba da je umereno vlažno jer ne voli preterano vodu. Bere sa od novemra pa sve do januara.

Kako u kuhinji tako i za liječenje kupus treba koristiti i njegovo bogastvo vitaminima koje su nam preko potrebni za organizam. Bolje jesti kupus nego ići lekaru!

Povezane vijesti

%d bloggers like this: