26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Nakon više od 200 godina Beograd dobija svoje hafize

U beogradskoj medresi i školi Kur’ana počinju da izlaze prvi čuvari Kur’ana, hafizi, oni koji cıjeli Kur’an napamet znaju. Mirjeta Limani iz Zemun Polja je za 19 mjeseci pred svojim muhafizom naučila Kur’an napamet, postala čuvar Kur’ana i dobila titulu Hafiza Kur’ana. Ona je pred službenikom Diyaneta, Muhafizom Tahsin Tosunom, u Bajrakli džamiji polagla hifs. Muftijstvo beogradsko će uskoro dobiti još jednu hafizu iz džemata Zemun Polje, Džemilu Gaši.

Njihov vjeroučitelj, profesor i imam Emin ef. Zejnulahu je objavio da je na dan učenja posljednjih ajeta napamet bilo trenutaka punih emocija, suza radosnica svih prisutnih, njenih roditelja, profesora medrese i njenog Muhafiza koji je uložio trud i vrijeme.

“Kad me pozvala da prisustvujem ceremoniji napisala mi je poruku: Profesore, sjećate se kad ste nam pričali o Jusufu a.s, rekli ste nam da je to najbolje kazivanje u Kur’anu i da priča o Jusufu a.s počinje sa snovima, a završava sa stvarnošću. Da bi ostvarili ono što želimo prvo treba da o tome sanjamo-zelimo….E tad sam poželela da naučim cijelio Kur’an i moj san se ostvario. Mirjeta, hafiza draga- čuvaru Kur’ana. Ti si nas džemat upisala u historiji i učinila si nas ponosnim. Ti si najvrednija džematlijka i bićeš najvrednija kad Kur’an koji si naučila prenosiš  na generacije. Čestitam ti sestro, tvojim roditeljima i tvom muhafizu Tahsinu. Allah da ti da svako dobro, uljepšala si nam ovaj bajram”, napisao je Zejnulahu ovim povodom .

Čestitke je uputio i beogradski vojni muftija Mustafa ef. Jusufspahić.

“Bože nagradi ih za svoj trud u ovom hairli poslu i nagradi sve one koji su se založili da se ovaj historijski trenutak ljepote dešava u našem vremenu. Molimo Uzvišenog Stvoritelja da nagradi i našeg hafiza Tahsina , Upravu naše medrese i našeg rahmetli Muftiju Hamdiju ef. Jusufspahića, osnivača ove Obrazovne ustanove zajedno sa muftijom Muhamed ef Jusufspahićem sadašnjim predsjednikom Vrhovnog  Sabora Islamske zajednice Srbije i trenutnog ambasadora Srbije u Saudijskoj Arabiji, kao i sve one koji su svojim trudom  doprinjeli da naša djeca izađu iz nje sa najvećim znanjem. Allah vam ukabulio i svako dobro podario”, naveo je on u objavi na fb-u.

Hafiza Mirjeta Limani rođena je 2002 godine Zemun Polju,  Beograd-Srbija,  pohađala je islamsku vjeronauku od prvog razreda osnovne škole. Pri kraju osmog razreda imam Emin ef. Zejnulahu joj predložio da upiše medresu, poslušala ga je, kao i još nekoliko učenica vjeronauke.

Zajedno sa Džemilom Gaši, koja također postaje hafiz, je krenula da uči Kur’an napamet- hifz.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: