Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija

U Srbiji cene goriva vrtoglavo porasle od početka godine

Cene goriva u Srbiji konstantno su u rastu već nekoliko meseci unazad, te vozači na domaćim putevima plaćaju jedan od najskupljih dizela u Evropi. Država uzima više od polovine.

Displej sa cenama goriva na jednoj pumpi u Novom Pazaru pokazuje da je cena evro dizela  u periodu maj 2020. – april 2021. porasla za 22,9 dinara po litru (Foto: SNews)

Ukoliko vozite “benzinca”, početkom decembra 2020. godine točili su gorivo za 132,4 dinara po litru. Cena je postepeno rasla, pa je u januaru poskupela za “neprimetna” tri dinara po litru.

U januaru je benzin mogao da se natoči za 135,9 dinara po litru i tada kreće galopirajući rast cena. U martu je pražnjenje džepova zarad punjenja rezervoara znatno osetnije. Kako pokazuju podaci sajta Globa petrol prices, benzin ste 15. marta točili po ceni od 147,9 dinara po litru.

U periodu 14. decembra do 15. marta cena je porasla za za celih 15 dinara po litru.

Onima koji koriste vozila sa pogonom na dizel, laknulo je u prvim mesecima prošle godine kada se cena ovog produkta sirove nafte smanjila za više od 20 dinara. Tako se u aprilu dizel točio za 141 dinar po litru, što je i u tom trenutka bila jedna od najviših cena u regionu.

Razlog za pojeftinjenje bio je pad cena sirove nafte na svetskom tržištu, ali nisu imali mnogo razloga za slavlje vozači u Srbiji, s obzirom na to da previsoke državne akcize nisu doprinosile tome da cene budu još niže.

Sredinom decembra prošle godine, dizel u Srbiji se točio po ceni od 140,9 dinara po litru. U protekla četiri meseca nije bilo nedelje u kojima cena goriva nije barem malo narasla. Malo po malo, doguralo se do 154,9 dinara po litru, što je bila cena koju su vozači morali da plate na pumpama u Srbiji 15. marta ove godine.

U regionu višu cenu dizela u ovom momentu ima samo Grčka, gde se ovo gorivo toči po ceni od 156,7 dinara po litru. Dizel po manjoj ceni koriste vozači u Hrvatskoj, Irskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Španiji, Austriji, Luksemburgu, Bosni i Hercegovini, Turskoj, dok je nešto skuplji u zemljama sa znantno višim životnim standardom kao što su Holandija, Grčka, Belgija, Švajcarska, Finska, Norveška, Švedska, Italija…

Jedan od razloga rasta cena naftnih derivata u Srbiji je i taj što cena sirove nafte na svetskom nivou ima trend rasta mesecima unazad. Tako je početkom marta cena sirove nafte BRENT porasla za 88 odsto u odnosu na kraj oktobra 2020.

“Rast cene nafte je podstaknut očekivanjima trgovaca da će u narednom periodu biti povećana potrošnja, kao posledica oživljavanja ekonomskih aktivnosti i generalno povećanja mobilnosti. Ova procena je doprinela povećanju potražnje, koju s druge strane nije pratio i rast proizvodnje sirove nafte. Naime zemlje proizvođači nafte u okviru sporazuma OPEK+ koje su sporazumno smanjile isporuke sa svojih naftnih polja, samo pre nekoliko dana nisu videle razlog za povećanje proizvodnje, što je dovelo do narušavanja ravnoteže i naglog rasta cena”, poručuju u Uniji naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Kako ukazuju u UNKS-u, od 15. februara se primenjuju novi veći nominalni iznosi akciza na derivate nafte, tako da su troškovi proizvođača i uvoznika od tog dana povećani za oko jedan dinar, što se pre ili kasnije, kao rast bilo kog drugog troška, odražava i na cene goriva.

Tako na primer, ukoliko je cena dizela bila 152,54 dinara po litru, državne dažbine su iznosile čak 87,65 dinara po litru, odnosno 57,5 odsto cene.

Već godinama se ukazuje da su akcize na gorivo u Srbiji previsoke, što dodatno opterećuje krajnje potrošače.

Izvor: https://www.021.rs/story/Info/Biznis-i-ekonomija/269294/Srbija-lider-u-regionu-Cene-goriva-vrtoglavo-porasle-od-pocetka-godine.html

Povezane vijesti

%d bloggers like this: