Aktuelno Društvo Srbija

Naloženo hitno postupanje u predmetima u kojima su žrtve krivičnih dela novinari

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac donela je Opšte obavezno uputstvo za sva tužilaštva u zemlji, kojim im je, pored ostalog, naloženo hitno postupanje u predmetima u kojima su žrtve krivičnih dela novinari, odnosno “lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, a u vezi poslova koje obavljaju”.

Republički javi tužilac Zagorka Dolovac, foto: Medija centar Beograd

Hitnost se ogleda u određivanju rokova od najkasnije 24 časa za dodelu predmeta u rad od momenta prijema krivične prijave ili obaveštenja o izvršenju eventualnog krivičnog dela, kao i periodu od najkasnije 48 časova za preduzimanje prve tužilačke radnje u ovim predmetima, uz obavezno kontaktiranje oštećenog to jest novinara, radi dalje saradnje, napominje se u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva.

Ovo uputstvo je, kako je ukazano, izdato je svim apelacionim, višim i osnovnim javnim tužilaštvima u Srbiji radi postizanja zakonitosti, delotvornosti i jednoobraznosti u postupanju javnih tužilaštava u predmetima krivičnih dela kojima je ugrožena bezbednost novinara i medijskih radnika.

Uputstvom je predviđeno i značajno proširenje mreže “kontakt tačaka” za postupanje u predmetima u kojima je novinarima i medijskim radnicima ugrožena bezbednost povodom posla koji obavljaju.

Tim povodom je naloženo da u svakom javnom tužilaštvu mora biti određen zamenik javnog tužioca koji će specijalizovano postupati u ovim predmetima i koji će sarađivati kako sa nadležnim državnim organima, tako i sa ovlašćenim kontakt-tačkama po ovom pitanju u ime novinarskih udruženja i medijskih asocijacija.

Dolovac smatra da će primena naloženih mera značajno doprineti povećanju nivoa bezbednosti novinara i medijskih radnika u Srbiji u okviru nadležnosti javnih tužilaštava, te da je saradnja sa novinarskim udruženjima i medijskim asocijacijama u tom smislu od izuzetnog značaja.

 

Izvor: UNS, RTS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: