19 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

BNV uputio pritužbe: Važe li zakoni za Muamera Zukolića?

Bošnjačko nacionalno vijeće je uputilo pritužbe nezavisnim regulatornim tijelima, Zaštitniku građana i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti na rad Republičke izborne komisije zbog, kako je saopšteno,  selektivne primjene zakona, ignorisanjem sprovođenja odluka ovog najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka.

Glasanje na 6. sjendici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV)

“Republička izborna komisija još uvjek nije dodijelila mandat vijećniku nakon prestanka mandata Muamera Zukorlića kojem je, na 6. sjednici Vijeća 11. maja 2020. godine, u skladu sa zakonom prestao mandat zbog neučestvovanja u radu Vijeća duže od godinu dana”, navodi se u saopštenju i dodaje da je Bošnjačko nacionalno vijeće zvanično obavijestilo Republičku izbornu komisiju (RIK) i nadležno ministarstvo da postupe po zaključku Vijeća i donesu rješenje novom vijećniku kako bi Vijeće moglo da radi u punom kapacitetu.

Bošnjačko nacionalno vijeće je pozvalo Evropsku uniju, Savjet Evrope i OSCE da “zaštite Vijeće od pokušaja vladajućeg Vučićevog režima da zloupotrebom Republičke izborne komisije stavi BNV pod svoju kontrolu”.

Republička izborna komisija (RIK) je 17. decembra donijela rješenje kojim je, između ostalog, potvrdila prestanak mandata Esadu Džudžu, bivše predsedniku Vijeća, kome je takođe u skladu sa zakonom konstatovan prestanak mandata iz razloga što nije učestvovao u radu Vijeća duže od godinu dana.

Republička izborna komisija je ovo riješenje donijela nakon tri mjeseca, zasjedala je više puta i za sada javnosti nisu poznati razlozi zbog čega zakon nije primjenjen u potpuno identičnom slučaju koji se odnosi na Muamera Zukorlića, aktuelnog potpredsjendika srbijanskog parlamenta i predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP), stranke koja je dio vladajuće većine.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: