18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika

Nastavljeno urušavanje ugleda Islamske zajednice u Srbiji: Kao bivši hodža “izvisio” u SPP-u, Dudić ga vratio u hodže

Dugogodišnji funkcioner Stranke pravde i pomirenja (SPP), Admir Muratović napustio je politiku i opet se vratio u hodže, objavio je on danas na svom FB profilu.

“U Stranku pravde i pomirenja za tebe nema mjesta, džaba moliš okolo”, poručivao je nekada neistomišljenicima bivši hodža i političar i budući službenik Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), Admir Muratović

Kako se i špekulisalo poslednjih dana, Muratović je zbog svog prepoznatljivog svađalačkog nastupa dobio prinudnu “izlaznicu” iz svoje stranke, a uhlebljenje je našao kod Mevluda Dudića u Islamskoj zajednici u Srbiji.

Muratović su u svom oproštajnom političkom pismu zahvalio mnogobrojim članovima svoje porodice i a.r Muameru Zukorliću, te poželio puno zdravlja svom novom lideru Dudiću.

Admir Muratović je tužiocima koji postupaju u predmetima u kojima je osumnjičen, poručivao i da je “za ovu državu važniji od njih”

Bivši hodža je dodao da je njegov “zadatak” u politici okončan, a da je također odbranio i islamsku zajednicu.

I nakon svega, ostalo je nejasno da li će Muratović podnijeti ostavku na mjesto odbornika u lokalnom parlamentu, obzirom da će se posvetiti opet službi u Islamskoj zajednici.

U sudovima i tužilaštvima, u Novom Pazaru i Sjenici, se protiv Admira Muratovića vodi na desetine postupaka pokrenuti od strane građane i javnih ličnosti koje je prozivao na društvenoj mreži Facebook.

Protiv Muratovića su u većini slučajeva, zbog povrede časti i ugleda , a radi  nadoknade štete, u prethodnoh nekoliko godina tužbe podnosili funkcioneri lokalnih samouprva,  Sandžačke demokraske partije (SDP), kao i policajci, sudije i predstavnici Islamske zajednice Srbije (IZS).

On je ujedno jedan od tuženih protiv koga se zbog uvreda i optužbi na FB-u Osnovnom sudu u Novom Pazaru i Sjenici vodi najveći broj parničnih postupaka.

Kao odbornik opozicione SPP-a u parlamntu Grada Novog Pazara Muratović je često bio akter žustrih rasprava i sukoba, uglavnom sa predstavnicima vladajuće SDP.

Izvor iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) ranije je  potvrdio za SNews da je Admir Muratović bio kandodat te stranke za ambasadora Srbije u jednu od arapskih zemalja, najvjerovatnije Kuvajt, te da je preminuli lider te stranke, Muamer Zukorlić očekivao da mu iz Srpske napredne stranke (SNS) potvrde još jednu kvotu kadrova sa kojima će uzeti učešće u vlasti.

– Preletanje i životna greška

Jedan od sličnih primjera je bivši i sadašnji službenik Islamske zajednice u Srbiji, kao i bivši  odbornik u Skupštini Grada Novog Pazara, Sead Šaćirović.

On je u nekoliko navarata prelazio iz stranke Muamera Zukorlića (tada BDZ) u SDP, da bi na poslijetku, 2017. godine, izjavivši da se kaje i da je to bila njegova životna greška je što je napustio Zukorlića, kolege i Islamsku zajednicu u Srbiji.

Šaćirović je nakon “drugog povratka” iz politike u IZuS zvanično bio direktor IC-a u Beogradu, a od skora je predstavljen i kao član redakcije glasika te IZ-e, Glasa islama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: