16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Tutin

Neophodno formiranje Prekršajnog, Osnovnog suda i javnog tužilaštva za opštinu Tutin

Narodna poslanica SDA Sandžaka Selma Kučević je u svom obraćanju u Skupštini Srbije kazala da je u okviru reforme pravosuđa, koja je otpočela sa primjenom 1. januara 2010. godine, formiran Prekršajni sud u Novom Pazaru, za grad Novi Pazar i teritoriju opštine Tutin sa odjeljenjem u Tutinu, a sjedište suda je u Novom Pazaru.

Ona je navela da je formiran i Osnovni sud sa sjedištem u Novom Pazaru, a u okviru njega sudska jedinica u Tutinu.

Kako je navela, u Tutinu je ukinuto i opštinsko javno tužilaštvo i određeno je sjedište tog tužilaštva u Novom Pazaru, za opštinu Tutin.

“Prošlo je već decenija rada pravosudnih organa po toj novoj organizaciji, a mi smo se tokom tog perioda u više navrata, tokom 2013-2014. godine, obraćali Skupštini Srbije preko poslanika sa našeg područja, Vladi Srbije, nadležnom ministarstvu i drugim organima, ali do današnjeg dana nismo dobili nikakve povratne informacije”, istakla je Kučević.

Kučević je rekla da za obe vrste sudova, kao i za Javno tužilaštvo na teritoriji opštine Tutin, postoji dovoljan broj predmeta za rad tih sudova i za potrebnu opterećenost svakog sudije pojedinačno sa potrebnim brojem predmeta, tako da ovi sudovi mogu samostalno da funkcionišu, a
da ne budu sudske jedinice ili odjeljenje nekog drugog suda.

“Sudovi su opremljeni sa sudskom zgradom i drugom potrebnom opremom za samostalno funkcionisanje, a određeni broj sudija i drugih radnika svakodnevno ili nekoliko dana nedjeljno putuje do Novog Pazara i nazad, čije putovanje je veoma otežano zbog udaljenosti i loše putne infrastrukture”, navela je ona.

Kako je rekla, u praksi se pokazalo kao loše rešenje sadašnje organizacije pravosuđa, obzirom na otežanu komunikacija između sjedišta suda i odjeljenja sudske jedinice.

Ona je naglasila da svi zahtjevi i sudski akti koja se odnose na Sudsku jedinicu u Tutinu zavode najprije u sjedištem suda u Novom Pazaru, a zatim se fizički moraju dostaviti Odjeljenju – sudskoj jedinici u Tutinu.

“Kada je u pitanju veličina opštine po prostranstvu, opština Tutin spada u red većih opština u Republici Srbiji i prostire se po površini od 741 kilometara kvadratnih, sa 36.166 stanovnika mješovitog nacionalnog sastava od Bošnjaka, Srba i drugih,” kazala je ona.

Ona je upoznala javnost da je teren opštine razuđen, a naselja udaljena u rasponu od 30 pa do 50 kilometara od centra grada.

“Putna i saobraćajna mreža je izuzetno slaba, putevi makadamski i samo do nekih centara Mesnih zajednica autobus saobraća jednom dnevno, a u zimskom periodu uopšte nema javnog prevoza zbog izuzetno loših klimatskih uslova, a često su mnoga naseljena mesta u zimskom periodu nepristupačna i odsečena”, zaključila je Kučević u svom obraćanju u Skupštini Srbije.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: