26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Murić: Dio Izvještaja DRI se odnosi na tehničku nepravinost, radi se o orkestriranim napadima na gradsku upravu

Član Gradskog vijeća Novog Pazara zadužen za oblast zdravstva i socijalne politike Fevzija Murić je ispred gradske uprave i Centra za socijalni rad odbacio navode o nezakonitim javnim nabvkama u toj ustanovi, istakavši da se radi o orkestriranom napadu koja se vodi protiv časnih ljudi i profesionalaca preko lažnih profila na društvenim mrežema i neregistrovanih portala. 

U obraćanju medijima Murić je poručio da je sve rađeno po zakonu i da, kako je izjavio, nisu Grad i gradonačelnik dijlili pare, kako je prezentovano u javnosti, to je po proceduri, učinio Centar, te da će gradonačelnik Novog Pazara, kao donosilac odluke o pružanju pomoći uvijek prisustvovati podijli tih sredstava.

On je nakon što su se u javnosti juče pojavili izvodi iz izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) poručio da je to dio “politikanske kampanje” protiv Centra za socijalni rad, korisnika usluga Centra iz kategorije socijalno najugroženijeg stanovništva, na zaposlene u ustanovi, kao i na samu Gradsku upravu Grada Novog Pazara, deo su politikantske kapmanje.

“Zauzeti ozbiljnim poslovima, čija realizacija ima za cilj stvaranje boljih uslova života za naše građane, smatrali smo izlišnim da reagujemo na svaku neistinu iznijetu u javnost. Kao čovjeka zaduženog za određenu oblast ali i kao osobu dotaklo me je objavljivanje navoda u vezi sa trećim izvještajem Državne revizorske institucije (DRI), koji se tiče Centra za socijalni rad u Novom Pazaru. Nevjerovatno je shvatanje pojedinaca koji vjeruju da podrškom i parama kriminalno – političkih krugova na periferiji svih dešavanja, mogu urišiti ugled gradonačelnika Novog Pazara, Gradske uprave i lokalne vlasti u cjelini. Suvišno je podsjećati da treba poštovati volju građana, koji su po četvrti put svoje povjerenje dali listi “Za evropski Novi Pazar, Rasim Ljajić”, rekao je Murić, objavljeno je na sajtu Grada Novog Pazara.

Muriće je, kako se prenosi, ocjenio da “Centar za socijalni rad u Novom Pazaru ima ljude koji trenutno obavljaju najodgovorniji posao u državi”.

On je objasnio da je svaki izveštaj DRI dostupan javnosti, kao i sve drugo što Grad Novi Pazar radi.

“Od juna do novembra su predstavnici DRI bili u Centru za socijalni rad. Centar na svaki izvještaj može, u roku od devedeset dana da podnese prigovor i dopune. O nepravilnostima se može govoriti kada revizor podnese prekršajnu ili krivičnu prijavu, a ne kada se radi o tehničkim manjkavosti, koje je i po zakonu, a upravo po preporuci ovlašćenog revizora moguće korigovati u zakonskom roku”, predočio se Murić.

Prema njegovim riječima netačno je i zlonamjerno to što se Apostrofira se u javnosti nezakonita podela jednokratnih pomoći.

“To je netačno i zlonamjerno. Sve je, odgovorno tvrdim u skladu sa zakonskim propisima. Odlukom gradonačelnika i Gradskog vijeća, od Centra je tražen spisak odnosno broj djece bez roditelja, djece sa sametnjama u razvoju i spisak samohranih roditelja. Umjesto na novogodišnje i razne druge proslave, novac već četiri godine ide prema onima kojima je najopotrebniji. Od 2016. do danas, socijalna davanja na lokalnom nivou uvećana su za neverovatinh sto posto. I ove godine ćemo novac dati onima kojima je on najpotrebniji – bolesnima, siromašnima, onima koji teško dolaze do posla, pa neka nam sto puta ukažu na nepravilnosti”, izjavio je član gradskog vijeća Novog Pazara.

Pojasnio je da je “tehnička nepravilnost” na koju se odnosi dio izveštaja DRI odnosi, obrazložena u samom dokumentu kao obaveza Centra za saocijalni rad, da uradi oko 400 pojedinačnih rješenja o podjeli socijalne pomoći, umjesto što je u okviru jednog dokumenta prezentovan i ovjeren kolektivni spisak po kome su te pomoći podeljene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: