20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Nezapamćen red za novinarske akreditacije

Vlada Srbije vršila je danas podjelu kartica medijima za rad u vremenu ograničenog kretanja, a zbog velikog broja prijavljenih redakcija, napravio se dugačak red.

Poseban preoblem oko preuzimanja akreditacija imali su novinari iz unutrašnjosti Srbije. Za medije iz Novog Pazara većinu akreditacija preuzeo je Fahrudin Kladničanin iz Foruma 10.

On je čekajući u redu prenio utisak da je video “najduži red medijskih radnika”.

Udruženju novinara Srbije (UNS) je objavilo da su obratile kolege koje su danas bile u redu pred Vladom Srbije da preuzmu novinarske akreditacije potrebne za rad u vreme policijskog sata i objasnile da se dogodila neprijatnost kada su službenici Vlade preko reda pozivali neke redakcije.

“Video sam da u nekoliko navrata izlazi službenik Vlade na vrata, a kada sam se primakao tim vratima, kako se red smanjivao, čuo sam da isti službenik doziva „Novosti“ i „Informer“. Zatim se mladi policajac, pošto se niko nije odazvao, uputio duž reda. Prošli su mimo svih nas, rekao je UNS-u kolega koji je čuo da se iza njega neko pobunio zbog takvog postupka, a da je zatim ponašanje policajca bilo neprimereno.

UNS-u je rečeno da je policajac novinaru koji se požalio na postupak prekorednog pozivanja odbrusio da ga može izvesti iz reda i da će ostati bez akreditacija.

“Inače, po ulasku u Vladu brzo smo završavali proceduru. Došao sam ispred Vlade i stao u red u 12.50, a završio u 14.15 sati, kada je već formiran duži red od ulaska u Vladu do Ministarstva finansija, rekao je UNS-u kolega.

Prema saznanjima UNS-a danas su u najvećem broju podeljene akreditacije beogradskim redakcijama. Redakcije iz drugih delova Srbije moći će akreditacije za rad da preuzmu u većim gradovima o čemu će UNS pisati kada dobije detaljnije informacije.

Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije navela je da je u toku prethodna tri dana, Pres službi Vlade Republike Srbije dostavljen veliki broj zahtjeva za rad medijskih ekipa u vrijeme trajanja ograničenog kretanja.

“Većina redakcija prijavila je izuzetno veliki broj ljudi za rad u tom vremenu, uprkos molbi da se prijavi samo onaj broj zaposlenih koji je neophodan za rad.Zbog toga bi bilo neophodno izmeniti režim rada predstavnika medija u vremenu ograničenog kretanja. Novi režim rada predstavnika medija podrazumeva sledeće: Vlada Republike Srbije će redakcijama koje su poslale zahtev za rad sa podacima u traženom obrascu, dodeliti određeni broj kartica za zaposlene u redakciji”, navedeno je juče u dopisu upućenom redakcijama.

Kartice nisu personalizovane (ne važe za jednu određenu osobu) već su označene nazivom „PRES“ i imenom redakcije odnosno medija. Svaka redakcija vrši internu podelu tih kartica svojim zaposlenima, u skladu sa potrebama posla i internom organizacijom za svaki dan.

Te kartice za rad, kako se pojašnjava, u toku ograničenog kretanja koje Vlada izdaje, važiće su isključivo uz ličnu kartu i pres karticu, legitimaciju ili drugu potvrdu kojom se potvrđuje da je lice zaposleno u tom mediju.

Izvor: UNS, SNews

Foto: Fahrudin Kladničanin

Povezane vijesti

%d bloggers like this: