Aktuelno Društvo Ekonomija Priboj Sandžak

Nove firme ušle u FAP-ove pogone u Priboju – iz jedne izlaze kamioni, iz druge roboti

Nekad poznat po FAP-u izvan granica naše zemlje, Priboj je pre nekoliko godina bio u tako lošoj situaciji da se govorilo o odumiranju tog grada. Danas je slika drugačija: u nekadašnje FAP-ove pogone uslelili su novi investiori, a mladi ponovo mogu da se nadaju poslu u svom gradu.

Tehnička škola u Priboju je renovirana, otvorena je slobodna zona, a u bivše pogone FAP-a došli su investitori da povežu savremenu proizvodnju i dualno obrazovanje.

“Ovo im može biti kao prvi stepenik, drugi stepenik je naravno produženje školovanja. Imamo dosta dece, a i tu imamo pomoć od privrede. Samim tim što će oni znati šta hoće i koliko mogu”, kaže Tatjana Lučić, direktorka Tehničke škole u Priboju.

Mladi u Priboju žele isto što i njihovi vršnjaci u drugim gradovima.

“Veće plate, bolji uslovi za rad”, kaže Gordana Kovljević iz Priboja.

Njen zemljak Slaviša Mojićević dodaje da nove firme obećavaju, ali da će se tek vidjeti kako će biti i koliko je to verodostojno.

FAP 6G iz 1959. godine

Pribojska Tehnička škola planira da primeni model iz Požege, odakle joj dolazi i investitor, koji širi proizvodnju na halu od tri hiljade kvadrata, u kojoj su mu uz mašine neophodni stručnjaci.

“Da bi dobro radio, mora da bude na neki način i dobro plaćen. A da bi bio dobro plaćen mora da ima i dobra i kvalitetna znanja. Tako da prosto u zavisnosti od toga koliko koji čovek je posvećen na svom ličnom usavršavanju”, kaže Tomislav Miletić, profesor praktične nastave “Inmold” iz Požege.

Uz investiore, rasle su i prosječne zarade, kaže predsjednik Opštine, ponosan na privredni spoj kakav ima malo koji mali grad i u svetu.

“Sa FAP-om smo još sačuvali proizvodnju kamiona. ‘Inmold’ je firma koja pravi robote. Znači vi imate u jednoj maloj sredini, firmu koja pravi kamion i firmu koja pravi robote”, kaže Lazar Rvović, predsjednik opštine Priboj.

Investicije u obrazovanje mladih i podrška domaćim privrednicima svakako bi mogli uticati na bolju demografsku sliku u malim lokalnim zajednicama, kakva je i Priboj.

Izvor:RTS

Foto: https://www.facebook.com/FAP.Priboj1953/photos

Povezane vijesti

%d bloggers like this: