Aktuelno Društvo Sandžak

Sutra je Kurban bajram

Prema Takvimu Islamske zajednice, prvi dan Kurban bajrama, najznačajnijeg islamskog blagdana, je sutra, u srijedu, 28. juna 2023. godine.

Bajram namaz klanjat će se u 5:35 u Novom Pazaru i Tutinu, a u 5. 40 sati, u Sjenici i Prijepolju. Centralna bajramska svečanost bit će upriličena u Hadži Hurem-Bor džamiji u Novom Pazaru, gdje će bajramsku khutbu održati muftija sandžački Senat. Halitović, saopštio je Mešihat IZ-e Sandžaka.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji obavještava vjernike da će se centralna bajramska svečanost upriličiti u srijedu 28.06.2023. godine u Islamskom centru Gazilar u Novom Pazaru.

IC Gazilar, foto: mesihat.org

Program počinje klanjanjem sabah namaza u 4:30 h, a završava klanjanjem bajram namaza u 5:30, gdje će vrijeme između biti popunjeno prigodnim vjersko-kulturnim programom. Bajram namaz će predvoditi i bajramsku hutbu održati glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud ef. Dudić, objavljeno je na sajtu ove islamske zajednice.

Dodaje se da će bajramska svečanost bit uživo emitirana na drugom programu RTS-a.

Kurban bajram traje četiri dana simbolizuje spremnost vjernika da prilože žrtvu prema Bogu kao što je to činio Poslanik Ibrahim a.s. koji je bio spreman da žrtvuje svoga sina Ismaila.

Muslimani širom svijeta Kurban bajram dočekuju uz pripremu svojih kurbana čiji će meso podijeliti siromašnima i komšijama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: