23 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

SDA Sandžaka nije razmatrala niti dala saglasnost za imenovanje Fijuljanina

Imenovanje Muhedina Fijuljanina na mjesto vd direktora Naučno-obrazvnog centra “Pešter” nema veze sa SDA Sandžaka i to je, kako navode u toj stranci, najvjerovantije stvar ličnog aranžmana. Iz SDA Sandžaka ističu da su i dalje opozicija aktulenoj srbijanskoj vlasti.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović izjavio je da imenovanje Muhedina Fijuljanina, fukcioner te stranke, za vršioca dužnosti direktora novoosnovanog Naučno-obrazovnog centra „Pešter“ u Sjenici, nije razmatrano na organima SDA Sandžaka i da su to saznali iz medija.

“SDA Sandžaka niti je razmatrala, niti je dala saglasnost na imenovanje Fijuljanina.  To imenovanje je moguće da je rezultat nekog njegovog ličnog aranžmana. SDA Sandžaka je bila i ostala jedina dosljedna opozicija ovoj i ovakvoj Vladi, kao i njenoj neprijateljskoj politici prema Sandžaku i Bošnjacima”, rekao je Imamović za Snews.

Muhedin Fijuljanin je u prethodnom sazivu bio predsjednik lokalnog parlamenta Sjenice, a na parlamentarnim izborima je bio kandidata za narodnog poslanika SDA Sandžaka iz Sjenice.

Dugogodišnji funkcioner SDA Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, inače dugogodišnji novinar i politički analitičar Fijuljanin se nakon odluke srbijanske premijerke da ga imenuje za vd direktora novoosnovanog naučnog centra nije obraćao javnosti, ali je večeras obećao da će za Snews poslati pismenu izjavu.

Beogradski mediji su ranije danas prenijeli da je u odluci objavljenoj u Službenom glasniku, koju je potpisala premijerka Ana Brnabić, navodi da će Fijuljanin, visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, kojoj je predsjednik Sulejman Ugljanin, na toj poziciji biti do izbora direktora centra.

U tom periodu Vlada Srbije imenovaće i predsjednike i članove Upravnog i Nadzornog odbora centra.

Kako je prije dva dana saopšten nakon sjednice Vlade Srbije, Naučno-obrazovni centar „Pešter“ osnovan je sa ciljem organizovanja skupova, seminara, konferencija, okruglih stolova, kampova i radionica iz oblasti klimatologije i proizvodnje zdrave hrane.

Centar će se baviti i podizanjem kvaliteta obrazovnih, kulturnih, naučnih, istraživačkih, omladinskih i turističkih projekata i programa, a saradjivaće sa sličnim ustanovama u zemlji i inostranstvu.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: