25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Regija Srbija

Novi napad na policiju Kosova

Na sjeveru Kosova u mjestu Šarpelje kod Jarinja, graničnog prijelaza sa Srbijom, u blizini policijskih vozila rano jutros bačene su dvije eksplozivne naprave. Nije bilo povrijeđenih i materijane štete.

Kako je navela Policija Kosova eksplozije su se dogodile oko tri sata ukjutro u blizini policijskog automobila koji se nalazio na statičnoj tački gdje je policija bila usmjerena na sprečavanju krijumčarenja.

“Sa lica mjesta je konstatovano da je u staklu policijskog automobila ostao komad papira (sumnja se na omotač pirotehničkog alata). Incident se dogodio u dijelu koji je blizu teritorije Srbije, a sumnja se da je na ova vozila bačena sa teritorije Srbije. Policija već odavno prati ilegalno zatvorenu cestu koja je korištena za krijumčarenje robe”, navodi se u saopštenju.

U ovom incidentu nije bilo povrijeđenih ni materijalne štete. Policija  Kosova ističe da će nastavite operativne aktivnosti na sprečavanju prekograničnih krivičnih djela na tom području i pružanju sigurnosti za sve.

Na sjeveru Ksova ovo je u posljednja četiri dana bio peti napad na policiju.

Policija Kosova je napadnuta i 15. aprila, a to je na vanrednoj konferenciji za medije potvrdio ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećlja (Xhelal Sveçla). Kako je objasnio do tog napada je došlo kada je policijska ekipa krenula da preuzme smenu na granični prelaz sa Srbijom.

Ministar Svećlja je rekao da su “različite grupe u posljednja tri dana izvršile četiri napada na tom području”.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poručio je 15. aprila da ovakvi napadi neće zaustaviti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da će nastaviti da štite vladavinu prava.

On je pozvao Srbiju da osudi i ogradi se od “nasilnih terorističkih napada na policiju, od kojih su neki bili kosovski Srbi”.

U međuvremenu je misija KFOR-a pod vodstvom NATO-a potvrdila spremnost da podrži kosovsku policiju, ako bude potrebno i zatraženo.

Izvor: RSE, SNews.

Foto: Policija Kosova

Povezane vijesti

%d bloggers like this: