25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Vremeplov

Novi Pazar danas slavi 561. rođendan

Novi Pazar danas, 20. aprila, slavi 561 godinu svog postojanja. Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) 2006. godine, 20. april se obilježava kao Dan osnivanja Novog Pazara.

Obilježavanje rođendana prijestolnice Sandžaka počeće svečanom sjednicom Gradske skupštine, nakon čega će biti upriličena svečana akademija Grada na kojoj će biti dodjeljene povelje zaslužnim pojedincima, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac gostujući u Ramazanskom programu Rtv-a Novi Pazar.

Pored toga, Grad Novi Pazar će, kako je naveo Biševac, sutra ugostiti i Irenu Vujović, ministricu Zaštite životne okoline, sa kojom će biti potpisan ugovor vrijedan 200 eura za sanaciju i uređenje regionalne deponije za Grad Novi Pazar i opštine Tutin i Raška.

Kako je naveo Biševac, sutra će Novi Pazar posjetiti veliki broj zvanica i gostiju iz zemlje i inostranstva, koji će imati prilike da se upoznaju za znamenitostima glavnog grada Sandžaka, a nakon toga će biti upriličen zajednički iftar i večera.

– Historijska 1461. godina

Za zvaničan datum osnivanja Novog Pazara uzima se 1461. godina, a na osnovu prvog pisanog dokumenta koji spominje samo ime Novi Pazar (Yeni Bazar), sačuvana odluka Malog Veća Dubrovačke Republike iz 1461. godine kojom je upućen dubrovački konzul u Novi Pazar.

Prema nekim historijskim izvorima temelje Yeni Pazara, koji je od 2008. godine dobio status grada, postavio je turski vojskovođa Isa-beg Isaković, a danas ima preko 125 hiljada stanovnika i predstavlja ekonomski, politički, sportski i kulturni centar Sandžaka.

Prvi rezultati arheološkog iskopavanje sjeverne tabije – Bedema novopazarske tvrđave, jedan je od najbitnijih projekata muzeja i grada Novog Pazara, bacili su novo svjetlo na historiju grada i čitave regije Sandžak. Na tom mjestu su pronađeni objekti za koje se procjenjuje da su nastali prije zvaničnog datuma osnivanja grada.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: