Aktuelno Društvo Srbija

NUNS: Hitna prijava napada, prijetnji i pritisaka na medijske profesionalce na 060/6882231 

Nezavisno udruženje novinara Srbije pokrenuo je telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, prijetnji i pritisaka na medijske profesionalce (060/6882231). 

NUNS već 15 godina pruža pravnu podršku medijskim profesionalcima, beleži slučajeve napada, prijetnji i pritisaka u javno dostupnim bazama podataka www.bazenuns.rs i safejournalists.net

Prva linija

“Od ovog mjeseca pokrećemo telefon (prva linija) na koji je moguće stupiti u kontakt sa Udruženjem 24 sata za hitnu prijavu i dalju pravnu i psihološku podršku.  Telefon za hitne slučajeve (prva linija – 060/6882231) namjenjen je za prijavu napada, prijetnji i pritisaka koje medijski profesionaci trpe zbog posla koji obavljaju u javnom interesu. NUNS će zabilježiti sve neophodne podatke i preduzeti sve naredne korake kako bi se slučaj dalje procesuirao i medijskim profesionalcima obezbjedila podrška da se lakše nose sa novonastalom situacijom”, saopšeno je iz tog udruženja novinara.

Ističe se da je podrška obezbjeđena za sve medijske profesionalce bez obzira da li su zaposleni u medijima ili samostalno obavljaju novinarsku djelatnost (frilenseri).

Besplatno pravno zastupanje na sudu obezbeđeno je samo za članove i članice NUNS – a koji se pridržavaju Etičkog kodeksa novinara Srbije.

Podsjećaju da je, usljed učestalih online napada na novinare, NUNS nedavno pokrenuo platformu za bezbjednost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) na kojoj se nalaze resursi i alati koji pomažu redakcijama i novinarima kako da ispravno postupaju u slučaju online prijetnji upućenih njima.

“NUNS je sa vama na prvoj liniji odbrane profesije i javnog interesa”, poručeno je.

Izvor: NUNS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: