Aktuelno Društvo Novi Pazar

Uhapšeno osam osoba, osumnjičeni za izdavanje lažnih diploma srednje medicinske škole „Nikola Tesla“ u Novom Pazaru

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ojdelјenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA), a po nalogu Posebnog odjelјenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kralјevu, uhapsili su osam osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama omogućile dobijanje diploma srednje stručne spreme u okviru Srednje škole „Nikola Tesla“ u Novom Pazaru.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo trgovina uticajem policija je uhapsila J. A. (1986) odgovorno lice „Centra za obrazovanje i stručno osposoblјavanje“ DOO Jagodina, B. D. (1974) odgovorno lice Srednje škole „Nikola Tesla“ iz Novog Pazara, kao i A. D. (1971) faktički odgovorno lice navedene škole.

Kako je saoptio MUP Srbje, također, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, uhapšen je I. S. (1952), odgovorno lice Srednje škole „Nikola Tesla“ iz Novog Pazara, dok se S. A. (1983), M. A. (1986), A. Đ. (1985) i S. P. (1992) terete za krivično djelo falsifikovanje isprave, a za isto krivično djelo krivična prijava u redovnom postupku biće podnijeta protiv pedesetpetogodišnje i dvadesetsedmogodišnje ženske osobe.

Kako se sumnja, J. A. je u toku 2021. i 2022. godine, korišćenjem svog dugogodišnjeg poslovnog i prijatelјskog odnosa, osumnjičenima B. D. i A. D. dala obećanje upisa novih učenika u Srednju školu „Nikola Tesla“ iz Novog Pazara, da oni posreduju kod I. S. da učenici S. A., M. A., A. Đ., S. P., kao i dvije ženske osobe starosti 55 i 27 godina, bez ispunjavanja uslova propisanih zakonom, steknu diplomu srednje stručne spreme, obrazovnog profila medicinska sestra – tehničar i medicinska sestra – vaspitač.

“I. S. je, kako se sumnja, po nalogu B. D. i A. D. svojim potpisom ojveravao kao istinite zapisnike o polaganju ispita, svjedočanstva i diplome za navedene učenike, iako je znao da oni ne ispunjavaju uslove propisane zakonom, na koji način im je pribavio korist u vidu sticanja diplome srednje stručne spreme”, saopšteno je iz policije.

S. A., M. A., A. Đ.,S.P., kao i još dve osobe starosti 55 i 27 godina su, kako se sumnja, tako nabavlјene diplome imali nameru da upotrebe, iako su znali da ih nisu stekli na zakonit način.

Osumnjičenima J. A., B. D., A. D. i I. S. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će S. A., M. A., A. Đ. i S. P., uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: