Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

NVO: Aktivisti koji su kritikovali rad zdravstvenih ustanova u Novom Pazaru zatrpani SLAPP tužbama

Platforma “Tri slobode” upozorila je danas da sudski procesi koji se u Novom Pazaru vode protiv aktivista koji su kritikovali postupanje zdravstvenih ustanova u tom gradu tokom pandemije kovida-19 predstavlja nastavak zabrinjavajućeg trenda SLAPP tužbi, usmjerenih na gušenje slobode govora i ograničavanje kritike javnosti, protiv medija i aktivista u Srbiji, koje za cilj imaju finansijsko iscrpljivanje i zastrašivanje svih koji izraze kritički stav u javnom prostoru.

Kako je saopšteno iz Građanskih inicijativa, vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović podnio je 37 privatnih tužbi zbog povrede časti i ugleda, protiv aktivista i pojedinih kolega lekara, a od tog broja čak sedam tužbi podneo je protiv aktiviste i osnivača Inicijative slobodnih građana Aladina Paučinca, koji od prošle godine predvodi proteste protiv rukovodstva bolnice, piše dnevni list “Danas”.

Osnovni sud u Novom Pazaru je 7. oktobra na prvom i jedinom pretresu, donio presudu protiv Paučinca zbog krivičnog djela uvrede, u kojoj se navodi da je on skandiranjem uvredljivih parola na skupu povredio čast i ugled Mahmutovića.

Aladin Paučinac, Inicijativa slobodnih građana

„Upozoravamo da se ovakve represivne mjere kose sa međunarodnim standardima ljudskih prava i praksom Evropskog suda za ljudska prava u oblasti slobode izražavanja, kao i da krivično sankcionisanje građana zbog kritika izrečenih na rad javnih funkcionera, pa makar one bile i grube, ima za posljedicu zastrašivanje i demotivisanje građana u lokalnoj zajednici da podignu glas o problemima koji ih muče“, navodi se u saopštenju.

Među 18 potpisnika ovog apela su i Autonomni ženski centar, Beogradski centar za ljudska prava, CRTA, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Slavko Ćuruvija fondacija i Nezavisno udruženje novinara Srbije, zaključuje se u tekstu.

Izvor/foto:Danas, Snews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: