25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Globus Novi Pazar

“Novi Pazar-put” pod sankcijama Ministarstva finansija SAD

Kompanija “Novi Pazar-put” se nalazi na listi od 20 firmi koje će Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država sankcionisati zbog organizovanog kriminala i korupcije uslijed urušava vladavina prava.

Zvonko Veselinović, foto: MUP, arhiva

Među sankcionisanima pojedincima kojih ima ukupno deset, na listi su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, inače vlasnici Novopazarskog preduzeća za puteve, za koje srbijanski mediji navode da su biznismeni bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) Aleksandra Vućića, prenosi bosansko-hercegovački portal Klix.ba.

Američko ministarstvo navelo je da će se zbog nezakonitih aktivnosti pod sankcijama naći pojedince i kompanije iz Srbije, sa Kosova, Hrvatske i Bugarske.

Američko ministarstvo  je Veselinovića označilo kao “notorno koruptivnu ličnost” koja se bave švercom, trgovinom narkotika i ilegalnom trgovinom oružja na području Kosova i Srbije. Predstavljen je, prenosi portal, kao čelnik organizovane kriminalne grupe koja se bavi navedenim nezakonitostima.

Navedeno je da su se Zvonko i njegov brat Žarko Veselinović dogovarali s političarima “kako bi im pomogli da pobjede na izborima”, a to je značilo i finansiranje aktivnosti kandidata na izborima. Tvrdi se da su zauzvrat imali, kako se dodaje. poslovne benefite, a da ih pri tom ne kontroliše vlast u Srbiji.

Mašine Novi Pazar-puta tokom izgradnje puta Duga Poljana-Karajukići bunari,  foto: predsednik.rs

Osim sankcija za Novi Pazar-put na listi iz Srbije su, između ostalih, još Inkop Ćuprija, koja je i kupila Novi Pazar put prije skoro dvije godine, te Civija komerc, Betonierka, Dolly bell, Rad Zvečan, kao i firme sa Kosova Prizma, Ferrari, Kristal, Radule, Radovan Radić Group, Babudovac, P.T.P Metal, Farma izvor, Inter Blue, Metal robna kuća i Markom.

Podsjećamo, već nekoliko mjeseci američka administracija najavljuje sankcionisanje pojedinaca i organizacija na Zapadnom Balkanu.

Izvor: https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0519?utm_source=Klix.ba&utm_medium=Clanak, klix.ba

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: