27 Aprila, 2024
Aktuelno Knjigofil Kultura Novi Pazar Sandžak

Objavljen roman “Ismail&Ismail”, autorice Suade Hodžić: Priča o katarzi mladića suočenog za životom i djelom rahmetli Ismaila ef. Filibalića

Novopazarska književnica, Suada Hodžić, objavila je u Sarajevu svoj prvi roman-hroniku “Ismail&Ismail”.

Otkrivajući za SNews razloge zbog kojih je napisala ovu knjigu Suada je istakla da je to priča o mladiću koji doživljava korjenitu promjenu u svom životu nakon susreta sa faktima života i djela učenjaka i autentičnog predstavnika sandžačke uleme u prvoj polivini 20. vijeka, čovjeka iznad svog vremena, rahmetli Ismaila ef. Filibalića.

“Alim kojeg su svi voljeli”, Ismail ef. Filibalić je rođen 1870. g. u Novom Pazaru, od oca Mustafe i majke Bade. Porijeklom je iz Edirena (Edirnea,Turska). Prezime je dobio po mjestu Filibe (Plovdiv u današnjoj Bugarskoj) gdje je njegov otac služio asker, nakon čega je došao u Novi Pazar gdje se i oženio

“Motiv je moj stvarni susret s dva momka, (Kemal i Haris) koji su sakupljali građu o r. Ismail ef. Filibaliću s ciljem da je dokumentuju. Tako se rodila ideja da u priču upletemo i mladog Ismala, potencijalnog stradalnika, mladića koji podliježe raznim porocima, čak i drogama, koji u susretu sa spisima o životu i djelu Ismaila Filibalića, doživljava katarzu”, predočila je književnica s posebnim autoritetom.

Suada Hodžić, književnica, pedagog, odgajatelj, majka, nana i hanuma

Suadina nova knjiga objavljena je u izdanju renomirane Dobre knjige iz Sarajeva i Svetionika  iz Novog Pazara, recenziju romana radio je bosanski književnik i publicista Hadžem Hajdarević.

Ovo je njena 4. knjiga i prvi roman-hronika. Do sada je objavila knjige”Umihanina avlija i Dug put kući, (za odrasle) i za djecu knjiga interaktivnih priča “Pričajmo priču”.

Suada Hodžić je rođena 1963. godine u Novom Pazaru, dugogodšnji je pedagog, prosvjetni radnik, odgajatelj u predškolskim ustanovama, intelektualac, majka, nana i hanuma.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: