Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Obilježena 30. godišnjica odbrane Sarajeva i oslobađanja Alije Izetbegovića

U ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj u Sarajevu, danas su bivši pripadnici “Zelenih beretki” i borci Armije RBiH obilježiti 3. maj, dan kada su se 1992. godine odvijali događaji presudni za odbranu grada i BiH. Nešto kasnije, u ovu ulicu delegacije iz Republike srpske su odali počast pripadnicima JNA koji su stradali taj dan.

Isti dan, oslobođen je i tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović koji je dan ranije bio zarobljen nakon povratka s pregovora u Lisabonu.

Zelene beretke su pozvale svoje članove, građane Sarajeva i patriote ranije pozvale da dostojanstveno u mirnoj atmosferi daju podršku i suborcima koji su prije par dana optuženi za “zločin” u Dobrovoljačkoj ulici.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pod pritiskom srpske politike podiglo ponovo politički proces zvani Dobrovoljačka kako bi pokušali izjednačiti branioce i agresora, a posebno nas iznenađuje situacija da Tužilaštvo želi proširiti istragu i na 2. maj kada je i krenuo najveći napad na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Zato okupimo se i poručimo da je došlo vrijeme da se mora sa nekim stvarima da se prekine jer dosta je žrtva trpjela poslijeratna poniženja i laži o časnoj borbi i odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine – objavile su Zelene beretke.

– Delegacija iz RS-a stigla je sa tri autobusa

Među njima su bili i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirko Šarović, kao i državni ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te ljudskih prava Staša Košarac i Miloš Lučić.

Delegacije je u mimohodu došla do mjesta na kojem inače polažu cvijeće, nakon čega su zapalili svijeće, te potom napustili današnju ulicu Hamdije Kreševljakovića.

U izjavama zvaničnika iz RS-a, kao i tamošnjim medijima ponovo su izrečene netačne i oprečne informacije u odnosu na ono što se zaista događalo 3. maja u Doborovoljačkoj.

Tako je ministar rada i invalidsko-boračke zaštite Duško Milunović kazao danas kako je na ovom mjestu ubijeno devet vojnika JNA, a da ih je ranjeno 26.

RTRS je objavio da su “mučki ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno”.

Podsjetimo i da je Haško tužilaštvo ocijenilo da je kolona JNA koja je prolazila kroz Dobrovoljačku bila legitiman vojni cilj.

U Dobrovoljačkoj danas nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je nedavno optužnicu za slučaj Dobrovoljačka protiv 10 osoba. Prije 10 godina, isto to tužilaštvo je obustavilo istragu u ovom predmetu gdje se istraživalo 14 osoba, među kojima je bio i pokojni general Armije RBiH Jovan Divjak.

Prije 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, prilikom povlačenja pripadnika Jugoslovanske narodne armije (JNA) iz kasarne na Bistriku, došlo do sukoba s pripadnicima Teritorijalne odbrane RBiH i stradanja šest pripadnika JNA.

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA.

Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, kojeg su zarobili pripadnici JNA dok se vraćao s mirovnih pregovora u Lisabonu.

U okršaju branilaca Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj, prema podacima Tužilaštva BiH, smrtno je stradalo sedam, a ranjeno 14 osoba. Uprkos tome, vlasti iz bh. entiteta Republika srpska svih godina ostale su ustrajne u tvrdnjama da su u Dobrovoljačkoj ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

General Milutin Kukanjac, bivši komandant 2. armijske oblasti JNA u intervjuu koji nikada nije objavljen na televiziji u RS-u, govoreći o 3. maju 1992. godine je istakao:

“Oni toliko izmišljaju. To su Srbi, znate. Mene ne bi čudilo da to naš neprijatelj radi. Činjenica je da je poginulo šest ljudi. Kažu mi da je poginulo 199 ljudi. Ja sam maltene toliko imao u koloni, to su strašne stvari, to je propaganda”, kazao je Kukanjac.

On je govoreći o tom događaju, dok je bio u vozilu UN-a rekao:

“Ja sam imao oružje, pištolj, bio sam spreman u toku pokreta da ubijem Aliju i sebe”.

Dan ranije, 2. maja, mladi i neiskusni vojnici su osujetili napad agresora na Predsjedništvo BiH u jednoj od možda najvažnijih bitaka za BiH i spriječili podjelu Sarajeva na dva djela, što je zapravo bio prvobitni plan agresora.

Izvor: Faktor

Povezane vijesti

%d bloggers like this: