24 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Globus

Objavljena online izložba “Hronologija jednog genocida”

Međunarodni rezidualni mehanizma za krivične sudove (MRKS) UN-a je povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici danas objavio online izložbu “Hronologija jednog genocida”.

Kako je navedeno iz MRKS-a tokom jula 2021. godine obilježava se 26. godišnjicu genocida u Srebrenici i ovom prilikom MRMKS odaje počast žrtvama i preživjelima tih užasnih događaja i sjeća se svih koji su patili i još uvijek pate.

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima postavio je online izložbu u kojoj posjetitelje vodi kroz događaje koji su se odigrali u i oko Srebrenice u julu 1995. godine. Kroz svjedočenja preživjelih žrtava, ali i insajdera iz vojnih struktura bosanskih Srba, izložba objašnjava kako je genocid planiran i kako je sproveden u djelo.

“Izložba pred vama vodi vas kroz događaje koji su se odigrali u i oko Srebrenice u vrijeme počinjenja genocida, iz perspektive preživjelih žrtava, svjedoka tih događaja, kao i samih počinilaca zločina”, objavio je MRKZ na svojim internet platforma uz hastagove #PamtimoGenociduSrebrenici

#Srebrenica26

Izložbu možete pogledati ovdje:https://www.irmct.org/specials/srebrenica/timeline/bhs/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: