26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Obuka snajperista Vojske Srbije

Na poligonima i vježbalištima Centra za obuku kopnene vojske u toku je individualna specijalistička obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka koji se osposobljavaju za dužnost snajperiste u Vojsci Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

“Obuka traje šest nedelja, a pohađaju je vojnici generacije „decembar 2022“ koji su na gađanjima ostvarili najbolje rezultate i pokazali psihofizičku spremnost za izvršavanje zahtjevnih zadataka snajperiste. Oni se težišno osposobljavaju za realizaciju specifičnih borbenih zadataka i rukovanje poluautomatskom snajperskom puškom 7,9 mm M76 i dalekometnom puškom 12,7 mm M93”, navodi se.

Programom obučavanja su predviđene raznovrsne teme iz taktičke, vatrene i fizičke obuke, a najviše pažnje poklanja se pravilnom korišćenju sredstava za maskiranje, kretanju na zemljištu, izboru i uređenju zaklona za dejstvo i rješavanju vatrenih zadataka.

Obuka je modelovana tako da vojnici u vrlo kratkom periodu realizuju veliki broj gađanja i kondicionih marševa uz primjenu taktičkih radnji, kako bi unaprijedili brzinu reagovanja, preciznost i efikasnost u izvršavanju vatrenih zadataka, kao i ukupnu psihofizičku sposobnost.

Vojnicima na kraju ove faze slijedi provjera obučenosti, a zatim i premeštaj u jedinice Vojske Srbije gdje će, tokom tromjesečne kolektivne obuke, nastaviti da nadograđuju stečena znanja i vještine i u potpunosti se osposobiti za efikasno obavljanje dužnosti snajperiste.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: