26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

OCD iz Novog Pazara o privođenju učiteljice: Neprihvatljivo da institucije selektivno primjenjuju zakone, pravila ili uredbe

Novopazarske organizacije civilnog društva danas su saopštile da izražavaju duboku zabrinutost zbog dodatne polarizacije društva, produbljivanja jaza između države i bošnjačke zajednice, kao i jačanja ukupnog nepovjerenja građana u institucije sistema.

Kako navode, ovih dana svjedočimo lavini tendencioznih, pa i zlonamernih izjava političara i izvještaja tabloidnih medija o takozvanom„nacionalnom skandalu“ i „provokaciji“od strane O.Š. “Rifat Burdžević Tršo“ i učiteljice Adele Melajac Karaahmetović, a u vezi sa novoustoličenom praksom da se na početku nove školske godine intonira nacionalna himna.

“Smatramo da je nametnuto intoniranje nacionalne himne, u stvari, samo još jedan paravan za prikrivanje stanja u obrazovnom sistemu, kao i oproban mehanizam za mobilizaciju većinske javnosti s ciljem prikupljanja predizbornih poena. Oštro se protivimo neprihvatljivoj praksi da institucije selektivno primjenjuju zakone, pravila ili uredbe, te se intoniranje himne Kraljevine Srbije ili puštanje „rokenrola“ u nekim drugim sredinama i školama, proglašava bezazlenom greškom, a u Novom Pazaru se sličan postupak tretira kao „napad na ustavni poredak zemlje“”, stoji u saopštenju koje potpisuju Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda , Kulturni centar DamaD, Urban -In i Akademska inicijativa Forum 10.

Ističu da se u složenim i pluralnim zajednicama kakva je Republika Srbija, povjerenje gradi jednakim odnosom države prema svim građanima, ujedinjujućim i inkluzivnim državnim simbolima koji ne podvajaju građane na osnovu etničke, vjerske i druge pripadnosti i efikasnom zaštitom ljudskih i manjinskih prava svih građana.

“Zahtjevamo od političara da se uzdrže od stranačkih poentiranja i izjava koje se mogu tumačiti kao pritisak na korektan, objektivan i profesionalan rad državnih organa. Takođe, takve izjave mogu nanijeti nepopravljivu štetu po cijelu zajednicu, jer predstavljaju težak udarac međuetničkim odnosima u Srbiji. Apelujemo na medije da se uzdrže od jednostranog izveštavanja o ovom slučaju da bi se dala prilika institucijama sistema da profesionalno i korektno obave svoj posao. Zahtjevamo od nadležnih državnih organa da pažljivo ispitaju okolnosti, uzroke i stvarne posljedice, isključe utjecaje neodmjerenih izjava zvaničnika i senzacionalističkih naslova, i postupe u najboljem interesu stabilnosti i jačanja povjerenja u multietničkim zajednicama”, zaključuje se u reagiranju ovih organizacija.

Podsjećamo da je učiteljica O.Š. „Rifat Burdžević Tršo“, Adela Melajac Karaahmetović u nedjelju privedena i saslušana u PU Novi Pazar.

PU Novi Pazara Osnovno i Više javno tužilaštvo još nisu saopštili po čijem nalogu je privedena učiteljica i na osnovu kojeg propisa, odnosno krivičnog djela, je to učinjeno.

Učiteljica Adela Melajac Karaahmetović je dugogodišnji saradnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u implementaciji nastave na bosanskom jeziku, autor i koautor je 14 udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku i velikog broja nastavnih saddržaja.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije saopštilo je ranije da himna Srbije “Bože pravde” prvog dana školske godine nije emitovana jedino u O.Š. “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru i tada je najavljeno, ukoliko bude saznanja da još neke škole nisu sprovele odluku ministarstva, da će u te škole biti poslata prosvjetna inspekcija.

Na informativni razgovor bio je i direktor O.Š.“Rifat Burdžović Tršo”, Ismet Zuković.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je za beogradske tabloide prije tri dana izjavio kako smatra “da se Tužilaštvo mora izjasniti po ovom pitanju, a prosvjetni organi bi morali da povedu u najmanju ruku disciplinski postupak protiv onih koji rade ovako nešto”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: