Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Zukorlić na fb-u podržao učiteljicu Adelu Melajac Karaahmetović

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i aktuelni potpredsjednik srbijanskog parlamenta Muamer Zukorlić je objavom na facebooku podržao učiteljicu Adelu Melajac Karaahmetović koja je u nedjelju privođena i saslušavana u PU Novi Pazar, nezvanično na okolnosti zbog puštanja na času bošnjačke himne “Ja sin sam tvoj”.

“Učiteljica Adela zaslužuje puno poštovanje i zaštitu daleko od sitnog stranačko-političkog profiterstva. Njen postupak je odraz hrabrosti i ličnog integriteta”, objavo je Zukorlić na svom fb profilu.

Zukorlićeva javna podrška učiteljici Melajac u dvije rečenice na fb-u je uslijedila je nakon velikog broja javnih prozivki zbog šutnje i dan nakon što je njegova stranka ocjenila da je podrška učiteljici od strane predstanika BNV-a, SDA Sandžaka i nekih udruženja građana, te okupljanje građana bio “performans navodnog oslobađanja učiteljice Adele iz PU Novi Pazar”.

“Neprihvatljivo je da direktori škola, nastavnici i bošnjačka djeca budu stavljena u procjep između naloga Ministarstva prosvjete i poziva BNV oko intoniranje državne, odnosno nacionalne himne. Besmisleno je i štetno nametati jednom narodu himnu koja je svojim sadržajem neprihvatljiva pripadnicima određenog naroda. Himna je simbol čiji smisao su ponos i emocije, što se ne može silom nametnuti. Ne prihvatamo ni demagošku retoriku SDA, a posebno njenog predsjednika Sulejmana Ugljanina koji se pita po kom se ovo Ustavu dešava nadajući se da je ovaj narod zaboravio da je to po baš onom Ustavu koga su on i njegova stranka zdušno podržali, pa čak i učestvovali u falcificiranju referenduma da bi taj Ustav bio usvojen”, navedeno je iz SPP-a koja poziva nadležne državne organe da što prije pristupe organiziranju dijaloga o državnim simbolima, himni i drugim otvorenim pitanjima sa legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda u Srbiji kako bi se eliminirao prostor za političke manipulacije na štetu građana.

Stranka Muamer Zukorlića SPP dio je većine u republičkom parlamentu i kadrovski participira u vlasti koju predvodi SNS Aleksandra Vučića.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: