27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Informacije o zločinima seksualnog nasilja od strane ruske vojske

Ambasada Ukrajine u Srbiji je saopštila da je Generalni tužilac te zemlje Irina Venediktova potvrdila da dobijaju operativne informacije o zločinima seksualnog nasilja od strane ruske vojske na okupiranim i teritorijama gdje se vode borbene operacije.

Kako je navedeno kijevski tužioci identifikovali su ruskog vojnika koji je ubio nenaoružanog muškarca i više puta silovao njegovu suprugu.

“U jednom od sela Brovarskog okruga u Kijevskoj oblasti, ovaj zlikovac je upao u privatnu kuću i pucao u vlasnika. Nakon toga pijani okupator je zajedno sa svojim kolegom u više navrata silovao suprugu ubijenog civila, preteći joj nasiljem i oružjem. Čak je i pretio njenom maloletnom detetu, koje je bilo zajedno sa žrtvom”, navodi Venediktova.

Vojnik RF je obavješten o sumnji na kršenje zakona i običaja ratovanja. Za njim je raspisana potraga, a sudu je podnijet zahtjev za određivanje pritvora.

Pronaći ćemo svakog zlikovca i natjerati ga da odgovara po svoj strogosti zakona!”, poručila je.

U svim pograničnim područjima i kontrolnim punktovima ukrajinski tužioci rade sa onima koji su izbjegli rat. Da bi dobili najvrjednije dokaze – brojke osoba koje su postale žrtve ili svjedoci ratnih zločina, prilagodili su mehanizam njihovog ispitivanja diljem zapadne Ukrajine, gdje su ljudi masovno prisiljeni otići.

Posebna pažnja posvećena je onima koji putuju u inostranstvo jer je vrlo važno da ne izgube svjedočenje žrtve ili svjedoka. Organiziran je i rad tužioca na kontrolnim punktovima da bi kao rezultat toga svi koji su preživjeli strahote rata dobili priliku za pravdu i naknadu za posljedice ratnih zločina.

Također tužioci u ovim područjima također pružaju informacije ukrajinskim građanima o mogućnosti podnošenja dokaza koje su zabilježili putem našeg jedinog plaformu https://warcrimes.gov.ua/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: