25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

OCD u Sandžaku: Sramno, MUP unaprijed pokušava da relativizuje zločin svog kolege

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD i Urban-In najoštrije, kako piše u saopštenju, osuđuju brutalno ubistvo Bošnjaka Ervina Ć. iz Starog Priboja, od strane Igora A. pripadnika specijalne policijske jedinice iz Beograda, koji je tokom vikenda došao u rodni grad.

Ubistvo se, ukuzuju, desilo u jednom ugostiteljskom objektu u samom centru grada, što dodatno govori o ugroženosti bezbjednosti građana Priboja.

Također, kako navode, izražavaju duboku zabrinutost zbog neadekvatnog reagovanja državnih organa, prije svih Policijske uprave Priboj.

“Naročito zbog ishitrenog, rekli bismo, sramnog saopštenja, u kome, čini nam se, unaprijed pokušavaju da relativizuju zločin koji je izvršio njihov kolega. Podsjećamo da je u pitanju veoma osjetljiva sredina usljed događaja iz devedesetih, kao i velikog broja zločina nad Bošnjacima u ovoj opštini od kojih mnogi do danas nisu kažnjeni, a porodice žrtava nisu obeštećene. U vezi sa navedenim, a posebno sa osvrtom na učestalost sličnih događaja u poslednjem periodu, a naročito sa događajem iz januara prošle godine, ističemo da je neophodno preispitati funkcionisanje BIA i MUP-a, dok ćutanje čelnika ovih institucija zaslužuje razmatranje njihove odgovornosti, tj. njihove smjene sa ovih funkcija”, navode ove organizacije civilnog društva u Sandžaku.

Zahtjevaju hitnu reakciju državnih organa, da profesionalno procesuiraju i kazne odgovornog za ubistvo Ervina Ć. kao i da javnost blagovremeno i istinito informišu o ovom tragičnom događaju.

Sandžački odbor, KC “DamaD” i Urban-In smatraju da je država dužna da napravi hitne konkretne korake kako bi obezbjedila sigurnost svih građana bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, kao i da je njena obaveza da se angažuje na uspostavljanju povjerenja Bošnjaka prema nadležnim državnim organima.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: