Aktuelno Društvo Srbija

OCD u Srbiji: Utvrditi odgovornost za dopremanje publikacije “Srebrenica – službena laž jedne epohe” u kovid bolnicu u “Štark areni”

Organizacija civilnog društva u Srbiji zatražile su danas da se utvrdi odgovornost za dopremanje publikacije “Srebrenica – službena laž jedne epohe” u kovid bolnicu u “Štark areni” u Beogradu.

“Zahtevamo od Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane da utvrde ko je omogućio dopremanje velikog broja primjeraka publikacije “Srebrenica – službena laž jedne epohe” u privremenu kovid bolnicu u beogradskoj “Štark areni”. Takođe, zahtjevamo da se ova publikacija neodložno povuče iz pomenute kovid bolnice, kao i svih drugih javnih/državnih mjesta na kojima je izložena”, navode i podsjećaju da je u, u tekstu “Trovačka literatura za obolele” autorke Une Sabljaković, objavljenom u nedjeljniku “Vreme”, navodi da su kovid pacijentima u Areni dostupne tri publikacije “Pečata”, među kojima i “Srebrenica – službena laž jedne epohe”.

U publikaciji piše da je brojka od 8.000 žrtva “napabirčena” uz osporavanje dokaza, iskaza svjedoka i forenzičkih nalaza Međunarodnog krivčnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKTJ).

OCD Srbije ovim povodom ukazuju da je država Srbija prva i do sada jedina država na svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida zato što su njeni državni organi imali informacije o genocidu ali ipak ništa nisu učinili da spriječe genocid u Srebrenici.

“Presudama pred MKTJ dokazana je individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su djelovale u cilju ostvarenja “Velike Srbije”, a genocid u Srebrenici bio je dio tog projekta. Ako državne institucije Srbije ćute na propagandu čiji je cilj poricanje genocida u Srebrenici, to će biti znak više da su i danas na strani politike režima Slobodana Miloševića”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija), Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za praktičnu politiku, Centar za primenjenu istoriju (CPI), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Vojvođanski građanski centar i Građanska akcija Pančevo.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: