17 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Srbija

Od danas se, sa negativnim PCR ili pozitivnim brzim testom, može u Crnu Goru

Crna Gora je od danas otvorila granice za državljane zemalja regiona. Za državljane Srbije u Crnu Goru je moguće ući uz odgovarajući PCR ili ELISA (brzi serološki sa pozitivnim IgG) test.

Istovremeno Srbija je od ponoći omigućila nesmetan ulazak državljana Crne Gore u Srbiju.

http://kamere.mup.gov.me/kamere.php?kamere=Dracenovac

Na graničnom prijelazu Dračenovac, iz putnog pravca Novi Pazar-Rožaje. u podnevnim satima je zabilježen povećan broj vozila, na ulazu i izlazu.

“Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da u skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije u državama našeg regiona omogući ulazak u Crnu Goru rezidentima svih država regiona, kao i rezidentima Sjedinjenih Američkih Država iz odgovarajući PCR ili ELISA test”, saopštio je sinoć NKT.

Kako je objavila RTCG ublažavanje mjera koncipirano je uz uvažavanje trenutnog nivoa obolijevanja od novog koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja, te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja.

“Rezidenti Sjedinjenih Američkih Država, Republike Srbije, Republike Kosova, Republike Albanije Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, kao i državljani naše zemlje koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus klase IgG dobijen ELISA serološkim testom, koji nije stariji od 72 sata, te uz uslov da u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nijesu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru”, navode iz NKT-a.

Obaveza posjedovanja testa, kako pojašnjavaju, ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

“Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Sjeverna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru”, navode iz NKT-a.

U skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije produžen je rad ugostiteljskih objekata do jedan sat iza ponoći.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: