20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Održana “Smotra bošnjačkih narodnih igara 2021” (FOTO)

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) večeras je u Novom Pazaru priređen tradicionalni bajramski prijem i 14. smotra bošnjačkih narodnih igara – SBONI 2021.

Prijemu u prostorijama Vijeća su prisustvovali generalni konzul R. Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol, delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, bošnjački narodni poslanici u Skupštini Srbije, rukovodstva lokalnih vlasti u Sandžaku, delegacija Mešihata IZ Sandžaka (Rijaset IZS), kao i veliki broj građana i učesnika manifestacije.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić uručila je ovom prilikom i pohvalnice zaslužnima pojedincima. Pohvalnice su dobili Adem ef. Demirović, Ilma Dupljak, Mirza Aličković, Selma Hasić-Manić, Jasmin Halitović, Enver Kalender i Nerma Zekić-Hoćanin.

Nakon prijema, svi prisutni su učestvovali u grandioznom defileu koji je je prošao centralnim novopazarskim šetalištem, dok je veliki broj građana sa oduševljenjem pratio učesnike igara, koji su tokom prolaska gradom privlačili veliku pažnju žitelja Novog Pazara.

Učešće na 14. Smotri bošnjačkih narodnih igara uzeli su sandžački folklorni iz ansambli iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice, kao i kulturno-umjetnička društva iz Subotice i Raške, te sa prostora Kosova folkloristi iz Prizrena.

Kod  sebilja, u centru grada, su se na sceni svojim igrama predstavili ovi mladi učesnici, koji su svojim nastupima pobrali simpatije publike, te priredili spektakularan kulturno-umjetnički program.

Tradicionalni bajramski prijem, u okviru koga su održane i SBONI 2021, je održan u sklopu programa obilježavanja 30 godina postojanja i rada BNV i 30 godina bošnjačke nacionalne zastave.

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: