19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Osuda pokušaja skrnavljenja spomen table Aćifa Hadžiahmetovića

Bošnjačko nacionalno vijeće osudilo je sinoćnji pokušaj skrnavljenja spomen table Aćifa Hadžiahmetovića u centru Novog Pazara.

Istuču u reagiranjuu da posebno zabrinjava činjenica da se ovaj događaj desio na veliki nacionalni blagdan Bošnjaka, Dan Sandžaka.

“Današnje rukovodstvo Srbije zvanično negira i veliča genocid i druge zločine nad nesrpskim stanovništvom i ovaj događaj potvrđuje zabrinutost Bošnjaka od naleta nacionalizma, šovinizma i rastućeg fašizma u Srbiji čime se podstiču ovakvi događaji”, saopšteno je iz BNV-a.

Vijeće je stava da ovakva politika predstavlja objektivnu prijetnju za mir i stabilnost u regionu.

Prema tvrdnji očevidaca radnik jednog komunalnog preduzeća u Novom Pazaru P.M. sinoć je sa limenom kantom za smeće pokušao da odšteti ili ukloni spomen tablu posvećenu Aćifu Hadžiahmetoviću u Pješačkoj zoni u uliici 28. novembra u Novom Pazaru.

On je spriječen u tom pokušaju od strane grupe momaka, a policija. prema nezvaničnim informacijama, protiv njega nije pokrenula nikkav postupak.

Iz BNV-a podsjećaju da je Aćif Hadžiahmetović, u narodu poznat kao Aćif-efendija, jedan od najpoznatijih sandžačkih političara između dva svjetska rata. Rođen je u Novom Pazaru, 1887. godine. Osnivač je i predsjednik bošnjačke političke stranke Džemijet. Bio je narodni poslanik u Skupštini Srba Hrvata i Slovenaca i poslanik u Skupštini kraljevine Jugoslavije, načelnik sreza i organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada u toku Drugog svjetskog rata.

Aćif Hadžiahmetović je posebno upamćen kao zaštitnik srpskog stanovništva u Novom Pazaru i Sandžaku tokom trajanja Drugog svjetskog rata.

Streljan je odlukom komunističkog prekog suda 1945. godine sa gradonačelnikom Novog Pazara Ahmed ef. Dacom i drugim najuglednijim Bošnjacima.

Spomen tabla postavljena je 2012. godine na mjestu gdje je nekada bila kuća Hadžiahmetovića kao dio programa memorijala postavljanja 20 tabli u 11 sandžačkih opština od Plava i Gusinja do Novog Pazara.

Bošnjačko nacionalno vijeće je 2012. godinu proglasila “Godinom bošnjačkog kulturnog nasljeđa” u Srbiji i tim povodom postavilo table na kućama i objektima u kojim su živjele i djelovale znamenite ličnosti iz bošnjačke historije.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: