9 Februara, 2023
Aktuelno Društvo Srbija

UNS: Napadnuti novinari duge i iscrpljujuće sudske procese doživljavaju kao novi poraz

„Odnos suda i medija je važan i trebalo bi da se zasniva na obostranoj nezavisnosti, nepristrasnosti, stručnosti, profesionalizmu, poverenju i poštovanju“ , rekla je predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović na današnjoj konferenciji „Sud i mediji“, u organizaciji misije OEBS, koja je održana u hotelu „Metropol“, prenosu Udruženje novinara Srbije (UNS) na svom portalu.

Conference Court and Media. Belgrade, Serbia. 07.12.2022., foto: https://www.facebook.com/osce.serbia

Kao problem u odnosu medija i pravosuđa, predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Radičević istakao je to što još uvek nisu izrečene pravosnažne presude u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije koji datira iz 1999. godine, kao ni presude za ubistvo Milana Pantića u Jagodini i paljenje kuće Milana Jovanovića u Grockoj.

„Sudske postupke novinari često doživljavaju kao duge, mučne , iscrpljujuće i skupe . Dešava se da zbog nedostatka dokaza budu dovedeni do neočekivanog kraja ili zastarelosti. Tako žrtva koja traži kaznu ili satisfakciju za napad na sebe umesto očekivane pravde doživi novi poraz i to sve obeshrabruje novinare“, rekao je.

Najbitnije je, prema rečima Radičevića, poslati poruku da napadi na novinare nisu dozvoljeni.

Radičević je napomenuo da je UNS, među prvima pokrenuo posebnu rubriku „Novinari na sudu“ na svom portalu.

„Novinari portala UNS onlajn prate suđenja novinarima, a to su počeli rade i novinari drugih portala. Dobro je da širimo tu priču i da to bude obostrano korisno – pre svega u interesu javnosti i sa ciljem vraćanja poverenja medijima i sudstvu“, istakao je.

Izveštaje sa suđenja smatra doprinosom medijskoj solidarnosti i pismenosti. Na ovaj način, kako kaže, čitalački auditorijum bolje razume sudske procese.

Radičević je istakao i da Stalna radna grupa za bezbednost novinara u kojoj učestvuju medijska udruženja, policija i tužilaštvo vodi ka boljoj zaštiti novinara. 

„Potrebno je da se ustanovi kontinuirana i redovna saradnja medijske zajednice i sudstva i da razgovaramo o svim bitnim temama.  Svako javno suđenje podrazumeva javnost i njeno prisustvo.“, rekao je i napomenuo da je bilo i suđenja kada novinarima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju.

Problematično je, kako kaže, i to što sud uskraćuje novinarima blagovremene i neophodne informacije novinarima.

Conference Court and Media. Belgrade, Serbia. 07.12.2022., foto: https://www.facebook.com/osce.serbia

Sa druge strane, Vasović je istakla da je često moguće čuti da se vrši pritisak na sudove, tako što mediji na neprimeren način komentarišu sudske postupke koji su u toku.

„Mediji sude i presuđuju , često komentarišu uz bombastične naslove i neprofesionalne opservacije“, navela je.

Vasović je napomenula da je potrebno organizovanje ovakvih skupova i da su oni odgovarajući u cilju pronalaženja zajedničkog jezika koji će sud i medije staviti na istu stranu – na stranu vladavine prava u demokratskom društvu.

„Građani imaju veoma nizak nivo poverenja i u pravosuđe i u medije, koji bi trebalo da budu četvrta grana vlasti ili sedma sila“, rekla je.

Conference Court and Media. Belgrade, Serbia. 07.12.2022., foto: https://www.facebook.com/osce.serbia .

Na odgovornost medija u izveštavanju sa suđenja ukazao je šef misije OEBS u Srbiji Jan Bratu, podsetivši da je medijski profesionalizam imperativ i da je neophodno da pouzdane informacije svima budu dostupne.

„Komunikacija novinara i pravosuđa nije uvek laka i prijatna. Međutim, neophodno je da mediji i pravosuđe budu nezavisni od pritisaka i da sarađuju, jer će tako obe strane imati korist“, rekao je Bratu.

Kako kaže Bratu,  od izuzetnog značaja je da rezultati istraga kao i sve informacije iz suda koje su od javnog interesa budu dostupne novinarima.

Autor: M.Stojanović

 Izvor: UNS

Povezane vijesti